Ο Άγιος Γεώργιος ένας από τους πιο αγαπητούς της Χριστιανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Γιορτάζεται φέτος κανονικά στις 23 Απριλίου. Ωστόσο, αυτό αλλάζει σχεδόν κάθε χρόνο.

Αποτελεί την πιο περίπλοκη γιορτή στο Ορθόδοξο Χριστιανικό εορτολόγιο, διότι κάποιες χρονιές η γιορτή είναι σταθερή, ενώ σε άλλες είναι κινητή. Και αυτό εξαρτάται από το πότε πέφτει το Πάσχα, γιορτή που είναι επίσης κινητή. Φέτος το Πάσχα εορτάζεται την Κυριακή 20 Απριλίου.

Το 2024 η γιορτή του Αγίου Γεωργίου ήταν στις 6 Μαΐου, καθώς το Πάσχα ήταν στις 5 Μαΐου.

Τα ονόματα Γιώργος στους άνδρες και Γεωργία στις γυναίκες είναι από τα πιο δημοφιλή ονόματα στην Ελλάδα.

Ο προστάτης του Πεζικού και του Στρατού Ξηράς

Ο Άγιος Γεώργιος που ονομάζεται και Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος, θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Στρατού Ξηράς.

Θεωρούνταν επίσης, Άγιος προστάτης των Σταυροφόρων και των Προσκόπων. Ως τροπαιοφόρος (στρατιωτικός) άγιος και ελευθερωτής συγκεντρώνει πολλές θαυμάσιες διηγήσεις και παραδόσεις, από τις οποίες η σπουδαιότερη είναι αυτή που μιλάει για τον φόνο του δράκοντα και της σωτηρίας της βασιλοπούλας.

Το θηρίο αυτό φυλούσε το νερό μιας πηγής κοντά στη Σιλήνα στη Λιβύη και το άφηνε να τρέχει μόνον όταν έβρισκε κάποιον άνθρωπο να φάει. Οι κάτοικοι της περιοχής όριζαν με κλήρο το θύμα του δράκοντα. Ολόκληροι στρατοί είχαν αντιταχθεί με αυτό το τέρας, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο κλήρος έφερε και τη σειρά της βασιλοπούλας, την οποία έσωσε ο Άγιος Γεώργιος, φονεύοντας τον δράκο.

Το 303 μ.Χ., όταν άρχισαν οι διωγμοί του Διοκλητιανού, ο Γεώργιος δεν δίστασε να ομολογήσει τη χριστιανική του πίστη προκαλώντας το μένος του Διοκλητιανού, επειδή κατείχε μεγάλο αξίωμα και ήταν αγαπημένος του.

Ο Γεώργιος τελικά μαρτύρησε με αποκεφαλισμό, την Παρασκευή 23 Απριλίου του έτους 303 μ.Χ. Κατά τον υπολογισμό του χριστιανού ιστορικού και απολογητή Αγίου Ευσεβίου, η ημέρα αυτή αντιστοιχούσε στην Παρασκευή της Διακαινησίμου του Πάσχα.