Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε σήμερα από το Λονδίνο ότι η στρατιωτική εκδοχή πρέπει «να παραμείνει στο τραπέζι» για να ασκηθεί πίεση στην Δαμασκό να σεβαστεί την ρωσοαμερικανική συμφωνία για την καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου.
Σε δηλώσεις που έκανε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο Ράσμουσεν χαιρέτισε την σύναψη αυτής της συμφωνίας, προσθέτοντας ταυτοχρόνως ότι αναμένει «από το συριακό καθεστώς να συμμορφωθεί πλήρως με τις αξιώσεις της διεθνούς κοινότητας». «Και στην περίπτωση που δεν γίνουν σεβαστές, θα χρειαστεί μια πολύ αυστηρή διεθνής απάντηση», σημείωσε.
«Πιστεύω ότι η αξιόπιστη απειλή μιας στρατιωτικής δράσης είναι ο λόγος για τον οποίο η διπλωματία μπόρεσε να έχει μια ευκαιρία και ότι, για να διατηρηθεί η ορμή της διπλωματικής και της πολιτικής διαδικασίας, θα πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι η στρατιωτική επιλογή», συνέχισε.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ έκρινε επίσης «ουσιαστικής σημασίας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει γρήγορα μια αυστηρή απόφαση, η οποία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πλαίσιο για μια ταχεία, ασφαλή και επαληθεύσιμη καταστροφή όλων των χημικών όπλων στην Συρία».
Η χρήση αυτού του είδους των όπλων, κατέληξε, «συνιστά ένα έγκλημα, μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αυτοί που ευθύνονται γι’ αυτό πρέπει να λογοδοτήσουν».
Η Γερμανία παράλληλα κατηγόρησε σήμερα τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού.
«Τα στοιχεία δείχνουν σαφώς προς το καθεστώς Άσαντ, ότι αυτό ευθύνεται για το σπάσιμο αυτού του ταμπού», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε στο Βερολίνο.
Ο Βέστερβελε ζήτησε επίσης αυτοί που ευθύνονται για την επίθεση της 21ης Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού να οδηγηθούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Επίσης προσέφερε την βοήθεια της Γερμανίας στην σχεδιαζόμενη διεθνή προσπάθεια να καταστρέψει το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.
Τέλος ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σήμερα ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί την αντικειμενικότητα» των παρατηρητών του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα στην Συρία, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για «προκατάληψη» από την Ρωσία.
«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί την αντικειμενικότητα ανθρώπων που έχουν διοριστεί από τον ΟΗΕ”, δήλωσε ο Φαμπιούς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κατά την οποία εξέφρασε «μεγάλη έκπληξη» για τις δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, ο οποίος καταδίκασε τα «πολιτικοποιημένα, προκατειλημμένα και μονομερή συμπεράσματα» των επιθεωρητών του ΟΗΕ στην έκθεση που δόθηκε στην δημοσιότητα την Δευτέρα για την επίθεση με χημικά όπλα στην ανατολική Γούτα, στα περίχωρα της Δαμασκού, στις 21 Αυγούστου.
Ο Λοράν Φαμπιούς σημείωσε ότι η έκθεση αυτή «δείχνει ότι το (συριακό) καθεστώς διέθετε και διαθέτει ακόμη ένα πολύ σημαντικό χημικό οπλοστάσιο και ότι το χρησιμοποίησε».
Ο Φαμπιούς έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την υποδοχή στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών του ομολόγου του της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάγιο, ο οποίος χαρακτήρισε με την σειρά του την επίθεση της 21ης Αυγούστου «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το οποίο δεν μπορεί αν μείνει αναπάντητο από την διεθνή κοινότητα (…) και το οποίο διαπράχθηκε από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ».
Ο Γκαρθία-Μαργκάγιο τάχθηκε εξάλλου, όπως έχουν ήδη κάνει το Παρίσι, το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον, υπέρ της υιοθέτησης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μιας «δεσμευτικής» απόφασης «το ταχύτερο δυνατό».