Αντιμέτωπος με την επέκταση των διαδηλώσεων κατά του νόμου για την ινδική ιθαγένεια και στα πανεπιστήμια είναι σήμερα ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, με βίαιες συγκρούσεις να ξεσπούν στο Νέο Δελχί.
Οι διαδηλώσεις μέχρι πρότινος είχαν επικεντρωθεί στη βορειοανατολική Ινδία και έχουν κοστίσει ως τώρα τη ζωή σε έξι ανθρώπους. Από χθες Κυριακή το βράδυ οι κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν σε πολλά πανεπιστήμια, μετά και τις ταραχές που ξέσπασαν νωρίτερα την ίδια ημέρα στο πανεπιστήμιο Τζαμία Μιλία Ισλαμία.
Διαδηλωτές και αστυνομία συγκρούστηκαν μέσα και γύρω από το πανεπιστήμιο αυτό, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα την Ινδίας, και οι φοιτητές του οποίου είναι διαφόρων δογμάτων, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.
Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και επιτέθηκαν στο πλήθος με γκλομπ, ενώ οι διαδηλωτές κατηγορήθηκαν ότι πυρπόλησαν τέσσερα λεωφορεία και δύο αστυνομικά οχήματα.
Βίντεο δείχνουν σκηνές χάους μέσα από το ίδιο το πανεπιστήμιο, με αιμόφυρτους φοιτητές.
Σύμφωνα με τον ινδικό Τύπο, περίπου εκατό φοιτητές και περίπου δέκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν Ακόμη 50 άνθρωποι συνελήφθησαν και αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα το πρωί, αφού πέρασαν τη νύκτα σε κελιά, όπως ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.
Police brutality against students of Jamia Millia Islamia University protesting peacefully against Islamophobic citizenship law.#NoToCAB #RejectCAB #RejectNRC #CABProtests #Islamophobia #NewDelhi #India pic.twitter.com/YqHnW1JQ6s
— #PakistanZindabad ???????? (@NAFEELZAKI) December 13, 2019
«Η αστυνομία δεν έκανε διαχωρισμό μεταξύ των διαδηλωτών και των φοιτητών που βρίσκονταν στη βιβλιοθήκη. Πολλοί φοιτητές και εργαζόμενοι τραυματίστηκαν» κατήγγειλε η Νάζμα Άκταρ πρύτανης του πανεπιστημίου στο πρακτορείο ANI.
Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους φοιτητές του Τζαμία, φοιτητές διαδήλωσαν χθες το βράδυ σε πολλά ινδικά πανεπιστήμια από το Νέο Δελχί ως τη Μουμπάι και από την Χάιντεραμπάντ ως την Πάτνα.
It is not Kashmir, nor is it India’s North East. A Central University campus in New Delhi in the last few days. Must Watch: pic.twitter.com/7woE27GdKT
— Vinod K. Jose (@vinodjose) December 15, 2019
Καταδίκη των βιαιοτήτων
Το ινδικό κοινοβούλιο ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα τον νόμο που διευκολύνει την παροχή ινδικής ιθαγένειας σε μη μουσουλμάνους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν, που προέρχονται από διωκόμενες μειονότητες.
Σύμφωνα με τους επικριτές του, ο νόμος αυτός εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της ινδουιστικής, εθνικιστικής κυβέρνησης Μόντι να περιθωριοποιήσει τη μουσουλμανική μειονότητα της Ινδίας που μετρά 200 εκατομμύρια ανθρώπους. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επεσήμανε ότι ο νόμος «προάγει τις διακρίσεις».
Σε ανακοίνωσή τους που μεταδόθηκε μέσω της εφαρμογής WhatsApp οι φοιτητές του Τζαμία καταδίκασαν τα βίαια επεισόδια και πήραν αποστάσεις από αυτά. «Πάντα δηλώνουμε ότι οι διαδηλώσεις μας είναι ειρηνικές και μη βίαιες και καταδικάζουμε οποιονδήποτε εμπλέκεται σε βίαια επεισόδια» αναφέρει η ανακοίνωση.
Στο κρατίδιο Ούταρ Πραντές οι αρχές διέκοψαν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε πολλές περιοχές μετά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στην Αλιγκάρθ, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στο οποίο φοιτούν πολλοί μουσουλμάνοι.
Στη βορειοανατολική Ινδία, μια περιοχή όπου οι διεθνοτικές συγκρούσεις είναι συχνές και η μετανάστευση ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, οι διαδηλωτές είναι αντίθετοι στον νέο νόμο που θα προκαλέσει, σύμφωνα με τους ίδιους, μαζική εισροή μεταναστών στην περιοχή τους από ινδουιστές από το γειτονικό Μπανγκλαντές.
Έξι χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή το βράδυ στο Άσαμ, το μεγαλύτερο κρατίδιο της βορειοανατολικής Ινδίας, χωρίς να σημειωθούν σημαντικά επεισόδια.
Από την πλευρά του ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι κατηγόρησε το αντιπολιτευόμενο Κόμμα του Κογκρέσου και τους συμμάχους του ότι ευθύνονται για τις ταραχές.
Ο υπουργός Εσωτερικών Αμίτ Σαχ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία: «Ο πολιτισμός, η γλώσσα, η κοινωνική ταυτότητα και τα πολιτικά δικαιώματα των αδελφών μας στα βορειοανατολικά θα μείνουν άθικτα» υπογράμμισε σε ομιλία του.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα μουσουλμανικό κόμμα έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, με το επιχείρημα ότι ο νόμος είναι αντίθετος με το Σύνταγμα και τις κοσμικές παραδόσεις της χώρας.