«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρήσει την υπόσχεσή της και να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και τα ενθαρρυντικά μηνύματα δεν αρκούν εάν θέλουμε να αποφύγουμε την απόρριψη της Ευρώπης από τους πολίτες», προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
Η χώρα δεν θα πέσει «στην παγίδα της θυματοποίησης» μετά την τρίτη άρνηση που πρόβαλαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, διαβεβαίωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ.
«Οι υποσχέσεις δεν αρκούν», είπε ο Ντιμιτρόφ, που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ένωσης.
Τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνουν ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που της ζητήθηκαν και εισηγούνται την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Όμως η Γαλλία προέβαλε το βέτο της κατά την σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου, ενώ η Ολλανδία και άλλες χώρες μπλόκαραν την υποψηφιότητα της Αλβανίας.
Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει η υπόθεση να προχωρήσει. Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Διεύρυνση, ο Ούγγρος Όλιβερ Βαρχέλι δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα διορθώσει το λάθος της» ανοίγοντας ενταξιακές διαπραγματεύσεις στις αρχές του 2020.
«Θεωρώ ότι αυτά τα μηνύματα είναι θετικά, θεωρώ ότι είναι αναγκαία… αλλά πιστεύω στο στάδιο αυτό, ως υπουργός Εξωτερικών, μου είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψω στους ανθρώπους και να μιλήσω για ελπίδα, αφού χτύπησαν ματαίως τρεις φορές την πόρτα, τον Ιούνιο 2018, τον Ιούνιο 2019 και τον Οκτώβριο 2019», είπε.
«Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε ένα στάδιο όπου έχουμε ανάγκη από μία απόφαση που θα δώσει στους πολίτες μας την ελπίδα ότι η Ευρώπη παίρνει πραγματικά στα σοβαρά την ευρωπαϊκή προοπτική μας», επέμεινε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας αποφεύγει ωστόσο να επικρίνει την Γαλλία για την αρνητική της στάση ως προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την χώρα του και την Αλβανία. Η γαλλική κυβέρνηση υποστήριξε τη θέση ότι η ενταξιακή διαδικασία είναι ατελής και ότι θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί πριν από οποιαδήποτε νέα ένταξη.
Το Παρίσι άνοιξε μία «δικαιολογημένη συζήτηση» για την διαδικασία ένταξης και η Βόρεια Μακεδονία είναι έτοιμη να θέσει εαυτήν υπό επιπλέον έλεγχο και να αποδεχθεί την αρχή της «αναστρεψιμότητας».
Σύμφωνα με την αρχή αυτή, η ενταξιακή διαδικασία μίας χώρας μπορεί να αναστραφεί, εάν υπάρξει πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις. Το ισχύον σύστημα προβλέπει το πάγωμα των διαπραγματεύσεων, αλλά όχι αναστροφή της διαδικασίας.
«Επικεντρωνόμαστε στον στόχο της ένταξης. Θέλουμε να προχωρήσουμε τις επόμενες εβδομάδες και σε άλλες μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουμε την υποψηφιότητά μας και να καταστήσουμε αδύνατη» μία νέα απόρριψη, είπε.
Οι ηγέτες των έξι χωρών των δυτικών Βαλκανίων – Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, Κόσοβο, Βοσνία, Μαυροβούνιο και Σερβία- θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους της Ευρωπαϊκής Ενωση για μία συνάντηση κορυφής στο Ζάγκρεμπ στις 6 και 7 Μαΐου.