Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε την Πέμπτη να στείλει μια αποστολή στη Μάλτα προκειμένου να ερευνήσει αν τηρείται το κράτος δικαίου μετά τη σύλληψη του πρώην προσωπάρχη του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία μιας δημοσιογράφου.
Η αστυνομία ανακοίνωσε χθες πως ο Κιθ Σέμπρι, στενός φίλος του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ, συνελήφθη αφού κατονομάστηκε από τον επιχειρηματία Γιόργκεν Φένεκ στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία της Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία πριν από δύο χρόνια.
Ο Σέμπρι είχε παραιτηθεί από προσωπάρχης προχθές.
Μετά τη σύλληψή του, οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισαν να στείλουν «επείγουσα αποστολή» στη νησιωτική χώρα προκειμένου να αποτιμήσει το κράτος δικαίου στη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κόμμα των Πρασίνων, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιβεβαίωσε ότι μια «διερευνητική» αποστολή θα μεταβεί στη Μάλτα το ταχύτερο δυνατό.
Ο υπουργός Τουρισμού της Μάλτας Κόνραντ Μίτσι ανακοίνωσε κι αυτός την παραίτησή του προχθές, ενώ ο υπουργός Οικονομίας Κρίστιαν Καρντόνα δήλωσε ότι θέτει εαυτόν σε διαθεσιμότητα μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για τη δολοφονία.
«Η κατάσταση στη Μάλτα έχει συνέπειες για ολόκληρο το ευρωπαϊκό σχέδιο», δήλωσε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο συντηρητικός Μάνφρεντ Βέμπερ, στη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
«Οι σαφείς πολιτικές συνδέσεις πρέπει να έχουν σαφείς πολιτικές συνέπειες», πρόσθεσε.
Η επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ είπε πως το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να είναι προσεκτικό ώστε να μην εμπλέκεται στις δικαστικές έρευνες στα κράτη μέλη.
Η έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου θα αποτιμήσει την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας από τις πολιτικές παρεμβάσεις αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλοι διεθνείς θεσμοί ήγειραν επανειλημμένα ανησυχίες για το κράτος δικαίου στη μικρότερη χώρα της ΕΕ.
Το Ευρωκοινοβούλιο έχει την εξουσία να ξεκινά πειθαρχική διαδικασία σε βάρος κρατών μελών που κατηγορούνται για παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων. Το έχει κάνει σε βάρος της Ουγγαρίας πέρυσι για τις μεταρρυθμίσεις στα ΜΜΕ και στο δικαστικό σύστημα που προώθησε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.
«Τα ερωτήματα για την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και οι σοβαρές κατηγορίες για διαφθορά στο ανώτατο επίπεδο σημαίνουν πως μια αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μάλτα είναι τώρα απαραίτητη», δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ.
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε επίσης να συζητήσει τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μάλτα στην επόμενη σύνοδο της ολομέλειας που θα διεξαχθεί στα μέσα Δεκεμβρίου.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο θεματοφύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, ανέφερε σε μια έκθεση τον Μάιο ότι το κράτος δικαίου στη Μάλτα υπονομεύεται από τους αδύναμους ελέγχους και τις ισορροπίες στην εξουσία και πως πρέπει να γίνουν περισσότερα προκειμένου να ενισχυθεί η δικαστική ανεξαρτησία και η επιβολή του νόμου.
Ο Μουσκάτ, ο ηγέτης του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος στη Μάλτα, είχε δηλώσει πως η έκθεση ήταν «εντελώς προκατειλημμένη».