Εξέχων Μαλτέζος επιχειρηματίας δήλωσε στην αστυνομία ότι ο πρόσφατα παραιτηθείς προσωπάρχης του πρωθυπουργού της χώρας Κιθ Σέμπρι, ήταν ο εγκέφαλος πίσω από τη δολοφονία το 2017 της δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία, δήλωσαν σήμερα δύο πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης.
Ο Σέμπρι συνελήφθη την Τρίτη στο πλαίσιο της έρευνας της υπόθεσης λίγο μετά την παραίτησή του από τη θέση του προσωπάρχη του πρωθυπουργού της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ. Ωστόσο μέχρι στιγμής αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τον φόνο της δημοσιογράφου.
Από την πλευρά του ο Μουσκάτ, στενός προσωπικός φίλος του Σέμπρι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ελπίζει η έρευνα να ολοκληρωθεί «τις επόμενες ώρες» μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.
Οι έρευνες για τον φόνο της Καρουάνα Γκαλιζία, οι οποίες διαρκούν εδώ και δύο χρόνια, έλαβαν δραματική τροπή αυτό τον μήνα μετά την ανακάλυψη νέων στοιχείων, που οδήγησαν μεταξύ άλλων στη σύλληψη την προηγούμενη εβδομάδα του επιχειρηματία Γιόργκεν Φένεκ την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει από τη Μάλτα με τη θαλαμηγό του.
Σύμφωνα με την αστυνομία και δικαστικές πηγές, ο Φένεκ έχει ζητήσει να λάβει ασυλία με αντάλλαγμα την κατάθεσή του η οποία θα εμπλέκει τον Σέμπρι και θα αποκαλύψει μια μεγάλη συνωμοσία στην οποία συμμετείχαν υψηλόβαθμοι πολιτικοί.
Οι πηγές δεν διευκρίνισαν αν ο Φένεκ έδωσε στοιχεία για την εμπλοκή του Σέμπρι στη δολοφονία.
Ο Μουσκάτ δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί μετά και την παραίτηση την Τρίτη του υπουργού Τουρισμού Κόνραντ Μίτσι και την αναστολή της συμμετοχής στην κυβέρνηση του υπουργού Οικονομίας Κρίστιαν Καρντόνα.
«Ζητάμε από τον Μουσκάτ να αναλάβει την ευθύνη και να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και να οριστεί νέος πρωθυπουργός» δήλωσε ο Κάρολ Ακιλίνα βουλευτής της αντιπολίτευσης και δικηγόρος της οικογένειας της Καρουάνα Γκαλιζία.
Ο Μουσκάτ αρνείται μέχρι στιγμής επικαλούμενος την ανάγκη για σταθερότητα στη Μάλτα.
Ο φερόμενος ως μεσάζων της δολοφονίας, ο Μέλβιν Τέουμα, έλαβε προεδρική χάρη τη Δευτέρα με αντάλλαγμα στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε δικαστήριο για την καταδίκη εκείνων που φέρεται ότι έδωσαν την εντολή για τη δολοφονία. Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι παρέδωσε ηχητικές ηχογραφήσεις.
Η ερευνήτρια δημοσιογράφος Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία, που έχει χαρακτηρισθεί «ένα WikiLeaks από μόνη της», δολοφονήθηκε με βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της το 2017.
Η δημοσιογράφος είχε αναλάβει το κομμάτι για τη Μάλτα της δημοσιογραφικής έρευνας των Panama Papers και είχε ανακαλύψει έγγραφα που αποδεικνύουν ότι παναμαϊκές εταιρείες που ανήκαν στον τότε υπουργό Ενέργειας (και σημερινό υπουργό Τουρισμού) Κόνραντ Μίτσι και στον διευθυντή του γραφείου του Μουσκάτ λάμβαναν πολλά εκατομμύρια ευρώ ημερησίως από μία εταιρεία του Ντουμπάι, την 17Black, για αδιευκρίνιστες υπηρεσίες.
Χάρη σε μία σειρά πρόσφατων συλλήψεων, οι δικαστικές αρχές της Μάλτας ανακάλυψαν ότι η εταιρεία αυτή ανήκε στον Γιόργκεν Φένεκ, Μαλτέζο μεγιστάνα των ξενοδοχείων, της ενέργειας και του αυτοκινήτου.