Κάπου 134 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε νέες συγκρούσεις οι οποίες ξέσπασαν ανάμεσα σε δύο φυλές που μάχονται για τον έλεγχο ενός τμήματος της επαρχίας Νταρφούρ του Σουδάν, όπως δήλωσε ένας φύλαρχος σήμερα.
Στη συγκεκριμένη τεράστια επαρχία μαίνεται μια σύρραξη που άρχισε το 2003, όταν αφρικανικές φυλές είχαν πάρει τα όπλα εναντίον της κυριαρχούμενης από τους άραβες κυβέρνησης στο Χαρτούμ, κατηγορώντας την ότι τις περιθωριοποιεί.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η βία έχει αποκλιμακωθεί σε σύγκριση με την περίοδο που είχε φθάσει στο αποκορύφωμά της, την διετία 2004-2005, αλλά οι μάχες ανάμεσα σε αντίπαλες φυλές κλιμακώθηκαν από τον Ιανουάριο φέτος. Ορισμένες ομάδες εξ όσων αναμιγνύονται στις νέες συγκρούσεις είχαν εξοπλιστεί από το Χαρτούμ το 2003 στο πλαίσιο της εκστρατείας της κυβέρνησης για την καταστολή της εξέγερσης.
Ο Άχμεντ Χίρι, ένας προεστός της φυλής Μισερίγια, είπε ότι «χάσαμε 26 από τους άνδρες μας και σκοτώσαμε 108 δικούς τους», αναφερόμενος σε μαχητές της αντίπαλης φυλής Σαλαμάτ. Οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν ξανά σήμερα, έπειτα από μάχες που είχαν σημειωθεί στην Ουμ Ντούχουν, στο νότιο Νταρφούρ, την Παρασκευή. «Οι μάχες διήρκεσαν από τις 03:00 ως τις 06:00», είπε ο ίδιος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Δεν ήταν εφικτό να επαληθευτεί ο απολογισμός αυτός από κάποια ανεξάρτητη πηγή, ενώ δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της φυλής των Σαλαμάτ ή της κυβέρνησης του Σουδάν για σχόλια.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη έχει ασκήσει δίωξη σε βάρος του προέδρου του Σουδάν Όμαρ Χάσαν αλ Μπασίρ και άλλων αξιωματούχων για ενορχήστρωση εγκλημάτων πολέμου στην επαρχία Νταρφούρ. Το Χαρτούμ απορρίπτει την κατηγορία, κάνοντας λόγο περί συνωμοσίας από μέρους των δυτικών δυνάμεων εναντίον του Μπασίρ.
Την Παρασκευή και το Σάββατο, οι μάχες ανάμεσα στις δύο φυλές στοίχισαν τη ζωή σε 94 ανθρώπους, σύμφωνα με τους Μισερίγια. Οι Σαλαμάτ αμφισβήτησαν τον απολογισμό αυτό, κάνοντας λόγο για 52 απώλειες στην δική τους πλευρά και όχι 86 όπως ισχυρίστηκε η αντίπαλη φυλή. Την 3η Ιουλίου, οι δύο πλευρές είχαν υπογράψει μια εκεχειρία, που προέβλεπε την αμοιβαία καταβολή αποζημιώσεων και την επιστροφή των εκτοπισμένων.
Η κοινή αποστολή του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης στο Νταρφούρ υπολογίζει ότι οι συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων φυλών στο Νταρφούρ έχουν μετατρέψει σε πρόσφυγες κι εσωτερικά εκτοπισμένους τουλάχιστον 300.000 ανθρώπους τους πρώτους πέντε μήνες του 2013, έναν αριθμό υπερδιπλάσιο από εκείνον των προηγούμενων δύο ετών συνολικά.
Το Σάββατο, στην ίδια περιοχή, δύο άλλες αραβικές φυλές που μάχονται για τον έλεγχο περιοχών του Νταρφούρ, η Μπένι Χουσέιν και η Ρεζεϊγκάτ, είχαν καταλήξει σε μια συμφωνία για τον τερματισμό της δικής τους σύγκρουσης, η οποία στοίχισε εκατοντάδες ζωές τις τελευταίες εβδομάδες.
«Η απουσία των κρατικών αρχών διευκολύνει το ξέσπασμα των συγκρούσεων» μεταξύ των φυλών, σχολίασε ένας τοπικός βουλευτής, ο Ελτιγκάνι Σέισι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SUNA.
Ο αντιπρόεδρος του Σουδάν Άλι Οσμάν Τάχα, που ήταν παρών στην υπογραφή της συμφωνίας, εξήγγειλε ότι ο πρόεδρος Μπασίρ πρόκειται να μεταβεί στην περιοχή σε αναζήτηση «ριζικών λύσεων στα προβλήματα του Σουδάν και για να θεραπεύσει τις βαθιές αιτίες της σύγκρουσης στο Νταρφούρ», σύμφωνα με το SUNA.