Στο σημείο της τραγωδίας στην πόλη Σαντιάγο ντε Κομποστέλα που είναι και η γενέτειρά του, θα μεταβεί σήμερα ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε 77 ανθρώπους. «Θέλω να εκφράσω την οδύνη μου και την αλληλεγγύη μου στις οικογένειες», έγραψε ο πρωθυπουργός στο Twitter.
Από το Ρίο ντε Ζανέιρο ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τον κόσμο να προσευχηθεί στη μνήμη των θυμάτων και υπέρ των οικογενειών τους.
Κτίριο του δήμου τέθηκε στη διάθεση των οικογενειών, για να έχουν ψυχολογική υποστήριξη και να λαμβάνουν πληροφορίες. Οι τοπικές αρχές απηύθυναν επείγουσα έκκληση για δωρεά αίματος. Το κέντρο υποστήριξης των οικογενειών γέμισε από την πρώτη στιγμή.
Τουλάχιστον 77 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 143 τραυματίστηκαν όταν η αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε χθες βράδυ στην πόλη Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της βορειοδυτικής Ισπανίας, σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία της χώρας, η οποία ενδέχεται να οφείλεται στην υπερβολική ταχύτητα.
Τέσσερα βαγόνια ανατράπηκαν πάνω στις γραμμές, εκ των οποίων το ένα τουλάχιστον έγινε συντρίμμια, στοιβαγμένο πάνω σε ένα άλλο, ενώ καπνός και φλόγες έβγαιναν από την αμαξοστοιχία. Ένα άλλο βαγόνι τινάχτηκε στον αέρα και έπεσε σε ύψωμα πάνω από τη σιδηροδρομική γραμμή. Πολλά πτώματα κείτονταν στις γραμμές, καλυμμένα με κουβέρτες.
Ενώ τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει επισήμως γνωστά, ο Τύπος επισημαίνει την υπερβολική ταχύτητα σε ένα τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής όπου η αμαξοστοιχία διέσχιζε στροφή σε κατοικημένη περιοχή και το όριο ταχύτητας ήταν 80 χλμ. την ώρα.
«Φονική ταχύτητα» είναι ο πηχυαίος τίτλος της εφημερίδας «El Mundo», σύμφωνα με την οποία η αμαξοστοιχία έτρεχε με ταχύτητα 220 χλμ. την ώρα στη δύσκολη στροφή, τη στροφή Α Γκραντέιρα. «Η υπερβολική ταχύτητα είναι μια από τις εκδοχές που υπερισχύουν», γράφει. Σύμφωνα με την El Pais, η αμαξοστοιχία έτρεχε με ταχύτητα 180 χλμ. την ώρα όταν διέσχιζε τη στροφή.
Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι άκουσαν το θόρυβο μιας έκρηξης.
«Ήμουν στο σπίτι μου και άκουσα κάτι πολύ δυνατό, σαν βροντή, είδα πολύ καπνό. Μας βρήκε συμφορά. Ο κόσμος ούρλιαζε. Όλοι έτρεξαν να πάνε κουβέρτες και πετσέτες για να βοηθήσουν τους τραυματίες. Ποτέ κανείς δεν είχε δει κάτι τέτοιο εδώ», αναφέρει η Μαρία Τερέζα Ράμος, μια 62χρονη γυναίκα που κατοικεί σε απόσταση μερικών μέτρων από το σημείο του δυστυχήματος, καθισμένη στον κήπο της απ’ όπου βλέπει έναν τεράστιο γερανό που ετοιμάζεται να ανασύρει τα κατεστραμμένα βαγόνια.
«Άκουσα έναν πολύ δυνατό θόρυβο. Ήταν σαν να γινόταν σεισμός. Έφθασα στο σημείο ένα λεπτό αργότερα. Το πρώτο που είδα ήταν το πτώμα μιας γυναίκας. Αυτό με τάραξε φοβερά. Δεν είχα δει ποτέ πτώμα στη ζωή μου. Ωστόσο αυτό που με συγκλόνισε ήταν η απόλυτη σιωπή, υπήρχε επίσης λίγος καπνός και μια μικρή φωτιά. Ηταν σαν εφιάλτης. Γείτονες πλησίαζαν στο σημείο, προσπαθούσαν να βγάλουν ανθρώπους που είχαν μείνει εγκλωβισμένοι στα βαγόνια, με αξίνες, με σφυριά και τέλος το πέτυχαν με ένα χειροκίνητο πριόνι», είπε ο 39χρονος Φρανθίσκο Οτέρο που εκείνη τη στιγμή ήταν στο σπίτι των γονιών του, κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής.
«Διεξάγεται έρευνα και πρέπει να περιμένουμε” για να μάθουμε τα αίτια του δυστυχήματος. Θα μάθουμε σύντομα για την ταχύτητα όταν εξετάσουμε τα μαύρα κουτιά του τραίνου» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας Renfe.
Το δυστύχημα σημειώθηκε παραμονή του Αγίου Ιακώβου, του προστάτη της Γαλικίας, μια μεγάλη παραδοσιακή γιορτή στην περιοχή αυτή και όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν.