«Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά ένα ορόσημο για την εξέλιξη μιας ενωμένης Ευρώπης», τονίζει σε αποψινές δηλώσεις του με την ευκαιρία της αυριανής 30ης επετείου εκείνης της «ιστορικής» 9η Νοεμβρίου 1989, ο πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σομπότκα, προσθέτοντας ότι «η μνήμη δεν πρέπει να εξαντλείται σε ημερολογιακά γεγονότα, αλλά πολύ περισσότερο να είναι μία διαρκής και προ πάντων προσανατολισμένη προς τα εμπρός, διαδικασία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το Σιδηρούν Παραπέτασμα, του οποίου γνωστότερο σύμβολο υπήρξε το Τείχος του Βερολίνου, επηρέαζε μόνιμα επί δεκαετίες τη ζωή στις χώρες στα ανατολικά σύνορα της Αυστρίας, η οποία μόνον με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιανουαρίου 1995 βρέθηκε στο κέντρο της Ευρώπης, και αυτό ήταν ένα βήμα που κατέστη δυνατό μόνον με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και με τα γεγονότα που ακολούθησαν».
Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της αυστριακής Βουλής υπενθυμίζει πως ήδη τον Ιούνιο και τον Αύγουστο του 1989, με τη διάτρηση του Σιδηρού Παραπετάσματος (σ.σ. με το κόψιμο των συρματοπλεγμάτων στα σύνορα Ουγγαρίας και Αυστρίας) και στο πλαίσιο ενός «πικ-νικ» στην αυστριακή μεθοριακή ζώνη προς την ουγγρική πλευρά, είχαν επιτευχθεί καθοριστικές πρόοδοι στις σχέσεις ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.
Σημειώνοντας τη σημαντική προσφορά του τότε Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών ‘Αλοϊς Μοκ (σ.σ. ο οποίος είχε προχωρήσει στο «κόψιμο» των συρματοπλεγμάτων με τον Ούγγρο ομόλογό του, Γκιούλα Χορν), ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα επισημαίνει ότι «έως σήμερα το εγχείρημα ειρήνης Ευρώπη δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά είναι μία διαρκής διαδικασία, στην εστίαση της οποίας βρίσκονται τώρα οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων».