Ένας μύκητας που ονομάστηκε προς τιμήν του Sir David Attenborough προκαλεί παραμορφώσεις και επηρεάζει ακόμα και τη συμπεριφορά αραχνών στην Ιρλανδία.
Ερευνητές ανακάλυψαν ότι πολλές αράχνες του είδους Metellina merianae στην Ιρλανδία έχουν μολυνθεί από τον μύκητα Gibellula attenboroughii, που πήρε το όνομά του από τον διάσημο παρουσιαστή.
Οι αράχνες, που συνήθως κρύβονται, αρχίζουν να συμπεριφέρονται παράδοξα όταν μολύνονται από τον μύκητα. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Fungal Systematics and Evolution, ο μύκητας τις αναγκάζει να εγκαταλείψουν τα καταφύγιά τους και να κρέμονται από την οροφή ή τους τοίχους, πριν πεθάνουν εκτεθειμένες.
«Οι μολυσμένες αράχνες παρουσιάζουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους, παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται σε “ζόμπι” μυρμήγκια», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη.
Ο Gibellula attenboroughii θεωρείται συγγενικός με τον μύκητα Ophiocordyceps unilateralis. Και οι δύο μύκητες αναγκάζουν τους ξενιστές να σκαρφαλώνουν όσο το δυνατόν ψηλότερα πριν ο μύκητας αναπτυχθεί στο σώμα τους. Ωστόσο, ο Gibellula attenboroughii στοχεύει κυρίως αράχνες, ενώ ο Ophiocordyceps unilateralis επηρεάζει μυρμήγκια.
Ένα παλαιότερο δείγμα μολυσμένης αράχνης είχε βρεθεί στην οροφή μιας αποθήκης πυρίτιδας.
«Σε όλες τις περιπτώσεις, οι μολυσμένες αράχνες είχαν μετακινηθεί από τα κρυφά τους καταφύγια ή ιστούς και πέθαναν εκτεθειμένες στην οροφή σπηλαίων ή στους τοίχους και την οροφή της αποθήκης», σημειώνουν οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με τη nypost, ο μύκητας Gibellula attenboroughii επηρεάζει μεταβολίτες όπως η ντοπαμίνη, όταν μολύνει τις αράχνες, τις οποίες οδηγεί ουσιαστικά να προτεραιοποιούν τη διάδοση των σπορίων του μύκητα αντί για τις δικές τους ανάγκες.
«Το γεγονός ότι οι μολυσμένες αράχνες βρίσκονται σε εμφανή σημεία στην οροφή ή την οροφή των υπόγειων οικοτόπων τους υποδηλώνει μια αλλαγή στη συμπεριφορά», αναφέρουν οι ερευνητές.
Σκαρφαλώνοντας ψηλά, οι αράχνες δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για να μεταφερθούν τα σπόρια του μύκητα μέσω ρευμάτων αέρα από τα αποσυντιθέμενα σώματά τους, «προωθώντας την απελευθέρωση και στη συνέχεια τη διασπορά των ξηρών σπορίων στο σύστημα».
Τα ευρήματα της μελέτης και μια συλλογή ιστορικών αρχείων υποδεικνύουν μια κρυφή ποικιλομορφία μυκήτων του γένους Gibellula στα Βρετανικά Νησιά. Είναι πιθανό να υπάρχουν πολλά ακόμα είδη που μένουν να ανακαλυφθούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μυκητιακή ασθένεια στο δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι και τη βραβευμένη με Emmy τηλεοπτική σειρά «The Last of Us» βασίζεται στον μύκητα Ophiocordyceps unilateralis.