Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν- Ιβ Λεντριάν συζητά σήμερα στη Βαγδάτη το ενδεχόμενο μεταφοράς και δίκης στο Ιράκ των αλλοδαπών τζιχαντιστών, ανάμεσά τους και 60 Γάλλοι, που βρίσκονται στα χέρια των Κούρδων της Συρίας εναντίον των οποίων η Τουρκία έχει ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση.
Από τις 9 Οκτωβρίου όταν ξεκίνησε η τουρκική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων στη Συρία οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ότι οι 12.000 τζιχαντιστές που κρατούνται από τους Κούρδους, ανάμεσά τους 2.500 με 3.000 αλλοδαποί, θα διαφύγουν και θα ανασυντάξουν το Ισλαμικό Κράτος.
Σήμερα ο Λεντριάν συναντάται με τον Ιρακινό ομόλογό του Μοχάμεντ Άλι αλ Χακίμ, τον πρόεδρο Μπαρχάμ Σάλεχ και τον πρωθυπουργό Άντελ Άμπντελ Μάχντι ώστε «να διασφαλίσουν ότι μαζί με τις ιρακινές αρχές θα μπορέσουμε να βρούμε μέσα ώστε να δημιουργηθεί μια δικαστική αρχή η οποία θα μπορέσει να δικάσει το σύνολο των μαχητών αυτών, περιλαμβανομένων των Γάλλων».
Μέχρι στιγμής 14 Γάλλοι έχουν καταδικαστεί από ιρακινά δικαστήρια επειδή είχαν ενταχθεί στο ΙΚ. Από αυτούς οι 12 είχαν μεταφερθεί στη Βαγδάτη από κουρδικές φυλακές στη Συρία. Έντεκα καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών και τρεις άλλοι—μεταξύ τους και δύο γυναίκες—σε ισόβια.
Πλέον ο Λεντριάν διευκρινίζει ότι οι συζητήσεις θα αφορούν τη δημιουργία ενός νέου «δικαστικού μηχανισμού», ο οποίος θα επιτρέψει τη δίκη των αλλοδαπών τζιχαντιστών από ιρακινά δικαστήρια βάσει κάποιων αρχών δικαιοσύνης.
Οικονομική βοήθεια
Το Ιράκ, μία από τις πέντε χώρες παγκοσμίως με τις περισσότερες καταδίκες σε θάνατο, έχει ήδη καταδικάσει περισσότερους από 500 αλλοδαπούς του ΙΚ -άνδρες και γυναίκες-, πολλούς από τους οποίους σε θάνατο, αν και δεν έχει εκτελέσει μέχρι στιγμής κανέναν.
Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι αντίθετες στη θανατική ποινή και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν «τον πραγματικό κίνδυνο βασανιστηρίων» και τονίζουν ότι «δεν υπάρχουν εγγυήσεις για δίκαιες δίκες» στο Ιράκ.
Η Βαγδάτη πρότεινε τον Απρίλιο να δικάσει όλους τους αλλοδαπούς τζιχαντιστές που κρατούνται στη Συρία με αντάλλαγμα περίπου δύο δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι συζητήσεις έχουν επιταχυνθεί μετά την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία και τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την κουρδική πολιτοφυλακή που κρατά πολλούς τζιχαντιστές, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Την Τρίτη ειδικοί από επτά ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία) μετέβησαν στη Βαγδάτη και πρότειναν την παροχή εκπαίδευσης στους Ιρακινούς, βοήθειας στα δικαστήρια και οικονομικής βοήθειας προς την ιρακινή δικαιοσύνη, εξήγησε ευρωπαϊκή πηγή.
«Διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ Αμερικανών, Βρετανών, Γάλλων και Ιρακινών για τη χρηματοδότηση ανέγερσης φυλακών», δήλωσε ο Χίσαμ αλ Χασέμι ειδικός στα τζιχαντιστικά κινήματα.
Μαχητές και σύζυγοι
Ο χρόνος πιέζει μπροστά στο χάος που προκαλεί η τουρκική επιχείρηση, ακόμη κι αν ο Λεντριάν διαβεβαιώνει ότι προς το παρόν η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο στους καταυλισμούς της βορειοανατολικής Συρίας.
Δύο Βέλγοι τζιχαντιστές απέδρασαν από φυλακή και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προειδοποίησε χθες Τετάρτη για τον «κίνδυνο διασποράς» των τζιχαντιστών.
Περίπου 12.000 γυναίκες και παιδιά μαχητών του ΙΚ κρατούνται σε καταυλισμούς εκτοπισμένων στη βορειοανατολική Συρία, όπως το αλ Χολ.
Η Γαλλία μετρά περίπου 200 ενήλικες πολίτες και 300 παιδιά στους καταυλισμούς και τις φυλακές που είναι υπό τον έλεγχο των Κούρδων και, όπως πολλές άλλες χώρες, αρνείται τον επαναπατρισμό τους καθώς φοβάται το ενδεχόμενο να εξαπολύσουν επιθέσεις, αλλά και τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης. Το Παρίσι επιθυμεί αυτοί να δικαστούν κοντά εκεί που διέπραξαν τα εγκλήματά τους.
Οι Γαλλίδες σύζυγοι των τζιχαντιστών, τις οποίες οι αρχές θεωρούν εξίσου ριζοσπαστικοποιημένες με τους άνδρες, ενδέχεται να δικαστούν επίσης στο Ιράκ.
Οι οικογένειές τους όμως ζητούν τον επαναπατρισμό τους καθώς φοβούνται ότι οι συγγενείς τους θα βρεθούν στο επίκεντρο μαχών και ότι «αθώα παιδιά θα σκοτωθούν ή θα τραυματιστούν σε μεγάλους αριθμούς».
Ήδη την Κυριακή περίπου 800 συγγενείς των τζιχαντιστών απέδρασαν από δομή όπου έμεναν «οικογένειες του ΙΚ» στην πόλη Άιν Ίσα, σύμφωνα με τις κουρδικές αρχές.