Γιατί ο άνθρωπος κατέκτησε τα πιο επικίνδυνα και τρομακτικά φυσικά τοπία του πλανήτη και τα μετέτρεψε σε χώρους αθλητικής δραστηριότητας;
Γιατί η δίψα για αδρεναλίνη είναι ακόρεστη και οι λάτρεις των extreme sports είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα για να τη ζήσουν!
Για τα άκρα αυτά θα μιλήσουμε λοιπόν, με τις δραστηριότητες βέβαια που περιλαμβάνουν να μην είναι για τον αρχάριο και τον αμύητο.
Ο κίνδυνος ελλοχεύει σε κάθε βήμα και το μότο αυτό συνοψίζει τα σπορ στις εσχατιές της οικουμένης…
Ορειβασία και πεζοπορία στο βουνό Huashan – Επαρχία Shaanxi, Κίνα
Το βουνό Huashan σκαρφαλώνει σε ύψος 2.100 μέτρων πριν χαθεί στα σύννεφα. Οι απίστευτα απόκρημνες πλαγιές του και τα κατσάβραχα κάνουν την ορειβασία σχεδόν αδύνατη. Γι’ αυτό και υπάρχει το τρομακτικότατο αυτό μονοπάτι, που κατασκευάστηκε στα 1800, που μοιάζει βέβαια περισσότερο με εφιάλτη παρά με πραγματικότητα. Το ξεχαρβαλωμένο σύστημα των σανίδων πλάτους 60 εκατοστών τυλίγει το βουνό, επιτρέποντας στους τολμηρούς πεζοπόρους να το διαβούν, την ώρα που είναι δεμένοι με αλυσίδες προχείρως προσαρμοσμένες στα μαλακά ιζηματογενή πετρώματα του βουνού, με τον γκρεμό των 900 μέτρων να καραδοκεί σε κάθε λάθος. Η διαβόητη φήμη του βουνού σε ανθρώπινες ζωές του έχει κολλήσει το παρατσούκλι «το βουνό του θανάτου»…
Αναρρίχηση στον «Προφήτη» – Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Ένας βράχος που δεν έχει ίχνος ελέους, ο φοβερός και τρομερός «Προφήτης» μπορεί εύκολα να προβλέψει το μέλλον του ορειβάτη που θα δοκιμάσει να τον δαμάσει χωρίς τόνους εμπειρίας και κατάλληλου εξοπλισμού. Ο σχεδόν κατακόρυφος ορεινός όγκος με τη λεία επιφάνεια σκαρφαλώνει σε ύψος 550 μέτρων, κάνοντας την αναρρίχησή του έργο για λίγους και εκλεκτούς…
Scuba diving σε υποθαλάσσιο σπήλαιο – ΗΠΑ
Γιατί να μην πάμε ένα ταξίδι κάτω από την επιφάνεια της Γης; Η τελευταία λέξη στα extreme sports ακούει στο όνομα «scuba diving σε υποθαλάσσιο σπήλαιο»: κολύμβηση δηλαδή σε κατασκότεινα σπήλαια και πλημμυρισμένα περάσματα εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους! Και βέβαια οι σήραγγες του υποβρύχιου σπηλαίου Phantom Cave & Peacock Springs έχουν χαρτογραφηθεί στα πρώτα τους 400 μέτρα, αφήνοντας ανεξερεύνητο το μεγαλύτερο μέρος τους στον ατρόμητο εξερευνητή, που αν παρακάμψει την αίσθηση κλειστοφοβίας (όπως τα 60 εκατοστά πλάτος των περασμάτων), το σκοτάδι και το ενδεχόμενο του πνιγμού, θα ανταμειφθεί πλουσιοπάροχα από τη θέα…
Ποδήλατο στο μονοπάτι του θανάτου – Ιρλανδία
Δεν είναι απλά ένα στενό μονοπάτι ποδηλάτου, είναι το πιο επικίνδυνο δρομάκι του κόσμου! Οι περίφημοι ορεινοί όγκοι του Moher περικυκλώνονται από ένα στενό πέρασμα, τόσο στενό που και με τα πόδια ακόμα δύσκολα το περνάς. Πόσο μάλλον όταν πρέπει να το διαβείς με το mountain bike σου! Δεν είναι μόνο ο γκρεμός που καραδοκεί σε κάθε παραπάτημα, είναι και το γεγονός ότι το δρομάκι συρρικνώνεται σε κάποια σημεία σε μόλις 10 εκατοστά πλάτος. Και ένα φτέρνισμα αρκεί…
Καγιάκ σε καταρράκτες – Ουάσιγκτον, ΗΠΑ
Όποιος δεν ξέρει από φόβο προσεγγίζει προσεκτικά το χείλος των καταρρακτών Palouse και αφήνεται με το καγιάκ του στα ορμητικά νερά, σε μια πτώση από ύψος 60 μέτρων! Η επιβίωση είναι βέβαια αμφίβολη…
Κωπηλασία με τον μεγάλο λευκό καρχαρία – Νότια Αφρική και ΗΠΑ
Το paddle boarding, κωπηλασία δηλαδή πάνω σε ιστιοσανίδα, είναι πλέον ένα δημοφιλές σπορ παγκοσμίως, το οποίο δεν κατατάσσεται φυσικά στα extreme sports. Ο διψασμένος για αδρεναλίνη ωστόσο μπορεί να το κάνει σαφώς πιο ακραίο, μετατρέποντάς το σε περιπέτεια για γερά νεύρα: εξασκεί το χαλαρό σπορ συνοδεία του μεγάλου λευκού και το πράγμα παίρνει άλλη τροπή!
Ορειβασία στο Βουνό Plunger – Αλάσκα
Εδώ δεν μιλάμε απλώς για μια κατακόρυφη κορυφογραμμή, αλλά για απόκοσμο ορεινό πυργίσκο που όμοιό του δεν έχει σε όλο τον πλανήτη. Ο ορειβάτης θα πρέπει πρώτα να διαβεί τον τεράστιο παγετώνα που φωλιάζει στη βάση του βουνού πριν επιχειρήσει την αναρρίχηση στον θεόρατο βράχο. Εννοείται ότι δεν είναι για τον αρχάριο…
Αναρρίχηση σε παγωμένους καταρράκτες – Καναδάς
Τα πλέον ακραία και επικίνδυνα σπορ του κόσμου περιλαμβάνουν έναν καλό συνδυασμό ρίσκων και κινδύνων, μπλέκοντας αρμονικά μια σειρά από παραδοσιακές δραστηριότητες. Γιατί λοιπόν να αναρριχηθείς σε μια παγωμένη βουνοκορφή όταν μπορείς να περάσεις στην επόμενη πίστα και να δοκιμάσεις να ανέβεις σε έναν παγωμένο καταρράκτη; Αυτό είναι το σκεπτικό των ακραίων ορειβατών που συρρέουν στα Rocky Mountains του Καναδά για να ζήσουν την εμπειρία της αναρρίχησης στους παγωμένους ορεινούς καταρράκτες των 180 μέτρων! Νέοι κίνδυνοι ελλοχεύουν στην περιπέτεια, καθώς ο πάγος αυτός δεν έχει τίποτα κοινό με τον σταθερό αλπικό πάγο, κάνοντας την επιλογή της κατάλληλης ώρας παράγοντα αποφασιστικής σημασίας για την ίδια την επιβίωση του ορειβάτη…
Ηφαιστειακή ορειβασία – Χιλή, Γουατεμάλα
Για τον ορειβάτη που βαρέθηκε τα ίδια και τα ίδια, υπάρχει η επιλογή του συνδυασμού των στοιχείων της φωτιάς και του αέρα σε ένα extreme sport που όμοιό του δεν έχει! Ο απόλυτος προορισμός για αυτούς που αναζητούν την εμπειρία δεν είναι άλλος από το ενεργό Ηφαίστειο Pacaya της Γουατεμάλας, το οποίο σκαρφαλώνει σε ύψος 2,4 χιλιομέτρων και έχει δείξει τη δύναμή του σε τουλάχιστον 23 καταγεγραμμένες φορές από τα χρόνια της ισπανικής αποικιοκρατίας. Ποτάμια λάβας, αφόρητη ζέστη, καπνοί, ακόμα και λιωμένα παπούτσια συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό, ενώ γι’ αυτούς που θέλουν την ηφαιστειακή ορειβασία τους πιο δροσερή, μπορούν να τη συνδυάσουν με πάγο στο Villarica της Χιλής, ο πάγος του οποίου διακόπτεται από τα διάσπαρτα ποτάμια λάβας…