Και τυπικά υπέβαλε σήμερα το μεσημέρι στον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας την παραίτησή της η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας, δύο ημέρες μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν ζήτησε τη συνέχιση της άσκησης των καθηκόντων της μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, για τον οποίο αναμένεται ότι θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος.

Στη συνέχεια ο Αυστριακός πρόεδρος όρκισε τυπικά εκ νέου στην έως τώρα σύνθεση της την υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, την πρώην πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που είχε αναλάβει καθήκοντα στις αρχές Ιουνίου για να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είχε καταστεί αναγκαία μετά την τότε διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του πρώην καγκελάριου και μεγάλου νικητή των προχθεσινών εκλογών Σεμπάστιαν Κουρτς, με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, εξαιτίας της αποκαλούμενης «Υπόθεση Ίμπιζα», όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Σε αυτό το σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, φέρεται να εμπλέκεται ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος υπό το βάρος της «Υπόθεσης Ίμπιζα» και νέων αποκαλύψεων σε βάρος του, ανακοίνωσε σήμερα την πλήρη αποχώρησή του από την πολιτική.

Αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη ο Αυστριακός πρόεδρος πρόκειται να δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, στα παλιά χειμερινά ανάκτορα του Χόφμπουργκ, διαδοχικά σε διαβουλεύσεις τους αρχηγούς των πέντε κομμάτων που θα εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή.

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να δοθεί από τον πρόεδρο Βαν ντερ Μπέλεν, η εντολή σχηματισμού της νέας αυστριακής κυβέρνησης στον Σεμπάστιαν Κουρτς ως αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς προφανώς θα αναμείνει πρώτα να λάβει την εντολή από τον Αυστριακό πρόεδρο και κατόπιν να αρχίσει τις σχετικές διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα της Βουλής, η οποία θα πραγματοποιήσει την πρώτη συνεδρίαση της και θα συγκροτηθεί σε σώμα στις 23 Οκτωβρίου.

Για τη σειρά των διαβουλεύσεων και μέχρι την επίτευξη της συμφωνίας για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης αναμένεται να χρειαστεί αρκετός χρόνος και πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σεμπάστιαν Κουρτς δεν επείγεται για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο ίδιος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και επιλεκτικός ως προς τον εταίρο του στη μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού, καθώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες επίκεινται κρίσιμες τοπικές και περιφερειακές εκλογές σε τρία από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, στις οποίες θα επιδιωχθεί μία εκ νέου νίκη του Λαϊκού Κόμματός του.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης έπειτα από εκλογές διαρκούσε στην μεταπολεμική Αυστρία κατά μέσο όρο 60 ημέρες, ωστόσο στο παρελθόν υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις που η διάρκεια των σχετικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονταν πριν από το σχηματισμό της είχε φτάσει και τους τρεις μήνες.

Το ρεκόρ ήταν το 1962 με 129 ημέρες, ενώ το 1999 έπειτα από 124 ημέρες προέκυψε τελικά η πλέον αμφιλεγόμενη μεταπολεμικά κυβέρνηση στην Αυστρία, ο συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων του διαβόητου Γεργκ Χάιντερ.

Ο πλέον σύντομος σχηματισμός κυβέρνησης είχε καταγραφεί τη δεκαετία του 1970, όταν το 1971 ο χρόνος που μεσολάβησε ανάμεσα στις εκλογές και στην ορκωμοσία της πρώτης αυτοδύναμης κυβέρνησης του ιστορικού καγκελάριου Μπρούνο Κράισκι ήταν 25 ημέρες.

Το ρεκόρ σύντομης διάρκειας ήταν κατά την ορκωμοσία της δεύτερης αυτοδύναμης κυβέρνησής του, το 1975, που απείχε 23 ημέρες από τις εκλογές, τις οποίες ο Μπρούνο Κράισκι είχε κερδίσει με πλειοψηφία 54%.

(φωτογραφία αρχείου)