Η Τουρκία θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για να γίνει γνωστή η αλήθεια για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη πέρυσι, υπογραμμίζει σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε άρθρο του στην Washington Post, σημειώνοντας ότι ορισμένοι από τους δολοφόνους του Σαουδάραβα δημοσιογράφου φαίνεται ότι διαφεύγουν της δικαιοσύνης.
Σχεδόν έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του Κασόγκι από Σαουδάραβες πράκτορες που είχαν σταλεί από το Ριάντ, ο Ερντογάν σημειώνει επίσης ότι η Τουρκία εξακολουθεί να θέλει να μάθει πού βρίσκεται το πτώμα του και ποιος έδωσε την έγκριση για την επιχείρηση αυτή, υπονοώντας ότι αυτή πραγματοποιήθηκε από πράκτορες ενός «παρακράτους» στην Σαουδική Αραβία.
Ο ντε φάκτο ηγέτης του βασιλείου, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, δήλωσε σε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CBS ότι «σε καμία περίπτωση» δεν έδωσε ο ίδιος την εντολή για την δολοφονία του Κασόγκι, μολονότι ως ηγέτης της χώρας του φέρει ευθύνη.
Ένδεκα Σαουδάραβες ύποπτοι δικάζονται υπό συνθήκες μυστικότητας. Ελάχιστες ακροαματικές διαδικασίες έχουν γίνει. Σε έκθεση ειδικών του ΟΗΕ διατυπώθηκε η προτροπή να διενεργηθεί έρευνα για τον πρίγκιπα διάδοχο και άλλους κορυφαίους Σαουδάραβες αξιωματούχους.
Η CIA και ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις λένε ότι πιστεύουν πως ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος έδωσε εντολή για την επιχείρηση, κάτι το οποίο Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως διαψεύσει.
Ο Κασόγκι, δημοσιογράφος και αρθρογράφος στην Washington Post, είχε μετατραπεί σε εξέχοντα επικριτή των πολιτικών του πρίγκιπα διαδόχου.
Τελευταία φορά που εθεάθη ζωντανός ήταν στις 2 Οκτωβρίου του 2018 όταν έμπαινε στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα παραλάμβανε τα απαραίτητα έγγραφα ενόψει του γάμου του. Το πτώμα του διαμελίστηκε και απομακρύνθηκε από το κτίριο, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, ενώ τα λείψανά του δεν έχουν βρεθεί.
Στο άρθρο για την Post, ο Ερντογάν σημειώνει σήμερα ότι το γεγονός πως οι δολοφόνοι του δημοσιογράφου ταξίδεψαν με διπλωματικά διαβατήρια και “μετέτρεψαν ένα διπλωματικό κτίριο σε τόπο εγκλήματος” θέτει ένα επικίνδυνο προηγούμενο.
«Ίσως πιο επικίνδυνη είναι η ατιμωρησία της οποίας φαίνεται να χαίρουν πίσω στο βασίλειο ορισμένοι από τους δολοφόνους», γράφει επίσης ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι υπήρξε σχεδόν πλήρης έλλειψη διαφάνειας στις δικαστικές διαδικασίες.
Ο Τούρκος πρόεδρος υπογραμμίζει παράλληλα ότι η Τουρκία εξακολουθεί να θεωρεί την Σαουδική Αραβία φίλη και σύμμαχο, αλλά ότι αυτό δεν σημαίνει πως η Άγκυρα θα παραμείνει σιωπηλή.
«Το 15μελές εκτελεστικό απόσπασμα που δολοφόνησε τον Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και διαμέλισε το πτώμα του εξυπηρετεί τα συμφέροντα ενός παρακράτους εντός της κυβέρνησης του βασιλείου», τονίζει ο Ερντογάν, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.