Το κόμμα GERB του Μπόικο Μπορίσοφ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη με ποσοστό 30,53% στην εκλογική αναμέτρηση που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή στη Βουλγαρία, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα αποτελέσματα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ), έπειτα από την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των αποτελεσμάτων από το 100% των εκλογικών τμημάτων σε όλη τη χώρα.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, την δεύτερη θέση καταλαμβάνει, με ποσοστό 26,6%, ο αριστερός «Συνασπισμός για τη Βουλγαρία», στον οποίο συμμετέχουν οκτώ κόμματα με επικεφαλής το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το φιλελεύθερο «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» (ΚΔΕ) με 11,22% και στην τέταρτη θέση το εθνικιστικό κόμμα «Ατάκα» με 7,31%.
Παρ’ όλο που τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν το 100% του συνόλου των περίπου 12.000 εκλογικών τμημάτων στη χώρα, στην ουσία πρόκειται και πάλι για ανεπίσημα και ενδιάμεσα στοιχεία. Τα τελικά και οριστικά αποτελέσματα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών θα δημοσιοποιηθούν από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή έως τις 16 Μαΐου, όπως διευκρίνισαν εκπρόσωποι της Επιτροπής, σε δηλώσεις τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Η συμμετοχή των Βούλγαρων εκλογέων ήταν ανάμεσα στις χαμηλότερες τα τελευταία 23 χρόνια, καθώς διαμορφώθηκε στο 51,33%, σύμφωνα με την ΚΕΕ.
Σύμφωνα με τον γνωστό Βούλγαρο μαθηματικό και αναλυτή Μιχαήλ Κονσταντίνοφ (ο οποίος για πολλά χρόνια διετέλεσε διευθυντής της αρμόδιας για την επεξεργασία των εκλογικών αποτελεσμάτων δημόσιας εταιρίας «Information Service»), τα ποσοστά αυτά θα εξασφαλίσουν στο μέχρι πρόσφατα κυβερνών κόμμα GERB 97 έδρες στη νέα Βουλή, στο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα 84, στο ΚΔΕ 23 και στο «Ατάκα» 23 έδρες.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι, δεδομένης της θέσης του GERB, σύμφωνα με την οποία θα ανακοινώσει τις πολιτικές του αποφάσεις έπειτα από την δημοσίευση των επίσημων εκλογικών αποτελεσμάτων, ο συσχετισμός των δυνάμεων προδικάζει – κατά πάσα πιθανότητα – τον σχηματισμό κυβέρνησης με την εντολή των Σοσιαλιστών σε συνεργασία με το ΚΔΕ.
«Είμαι πεπεισμένος, ωστόσο, ότι όποια κι αν είναι η νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει την εξουσία, δεν θα συμπεριφέρεται με τον ανεύθυνο τρόπο, με τον οποίο έχουμε δει να λειτουργούν διάφορες βουλγαρικές κυβερνήσεις τα προηγούμενα 23 χρόνια – σαν να μην υπάρχει ο βουλγαρικός λαός. Ε, ο βουλγαρικός λαός έδειξε πρόσφατα, ότι υπάρχει» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «Νέα Τηλεόραση» ο κ. Κονσταντίνοφ.
Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες «θα είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί στη χώρα, η οποία θέλει ησυχία, σταθερότητα και αποφασιστικά μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΔΕ Λουτφί Μεστάν επιβεβαίωσε, σήμερα, ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κανένα τρόπο με το GERB, αλλά ούτε και με το Ατάκα.
«Η πολιτική θέση μας απέναντι στο GERB είναι απόλυτα σαφής, κατηγορηματική και δεν επιδέχεται καμία αλλαγή. Αυτή η θέση μας αντανακλά η σωστή ερμηνεία της λαϊκής ετυμηγορίας των Βούλγαρων πολιτών. Με τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας μας, αυτό το κόμμα βρήκε εκείνο, που του αξίζει: την απόλυτη πολιτική απομόνωση του GERB, ενώ με πολιτικούς ηγέτες σαν τον Μπόικο Μπορίσοφ και τον Τσβετάν Τσβετάνοφ το κόμμα αυτό δεν έχει καμία ελπίδα να βγει από την απομόνωση» δήλωσε στη δημόσια ραδιοφωνία BNP ο πρόεδρος του ΚΔΕ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι αδιανόητη και εξωπραγματική κάθε σκέψη για συνεργασία μας με το Ατάκα, αφού οι διαφορές που μας διχάζουν από την παράταξη αυτή δεν είναι μόνο πολιτικές, αλλά αφορούν ορισμένες αντιλήψεις και θέσεις, που τοποθετούν το Ατάκα εκτός του φάσματος των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων».
Το ΚΔΕ θα λάβει τις πολιτικές αποφάσεις του κατόπιν σχετικής πρότασης συνεργασίας του ΒΣΚ με συγκεκριμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της «βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής, αλλά τώρα και πολιτικής κρίσης, στην οποία βύθισε τη χώρα η διακυβέρνηση του GERB» είπε ο κ. Μεστάν. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «αν μας γίνει πρόταση κλασικής συνεργασίας, με κύριο αντικείμενο να μοιραστεί η ‘πίτα’ της εξουσίας, εμείς θα είμαστε έξω από παρόμοια παιχνίδια».
Το ΚΔΕ είναι πρόθυμο να στηρίξει πρόγραμμα διακυβέρνησης πανεθνικού χαρακτήρα, που θα ξεπερνάει τα στενά όρια του κομματικού συμφέροντος, ενώ θα εκφράζει και τα πολιτικά κόμματα που έμειναν έξω από τη Βουλή, τόνισε ο κ. Μεστάν.