Την παραίτηση του δημάρχου της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ απαίτησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, διορίζοντας στη θέση του τον Βλαντιμίρ Ρέζιν. Ουσιαστικά ο Μεντβέντεφ τον καθαίρεσε, με το αιτιολογικό ότι «έχασε την εμπιστοσύνη του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ιτάρ-Τας.

Το σύνταγμα της Ρωσίας επιτρέπει στον πρόεδρο της χώρας να παύει το δήμαρχο της Μόσχας και τους επαρχιακούς κυβερνήτες για αυτό το λόγο.

Κι όλα αυτά, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται ακόμα στην Κίνα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ποιος είναι ο αποπεμφθείς δήμαρχος

Ο Γιούρο Λουζκόφ βρέθηκε «στο τιμόνι» της Μόσχας για 18 χρόνια και του αναγνωρίζεται πως τη μετέτρεψε από μία γκρίζα σοβιετική πόλη σε «βιτρίνα» της άνθισης της ρωσικής οικονομίας.

Γνωστός για τη σκληρή δουλειά του, τη δισεκατομμυριούχο δεύτερη γυναίκα του και τους συχνά άκομψους τρόπους του, ο Λουζκόφ ήταν ο πιο ισχυρός διοικητής της Ρωσίας καθώς διαχειριζόταν την ύψους 320 δισεκατομμυρίων οικονομία της εμπορικής και πολιτικής πρωτεύουσάς της.

Ήταν επίσης ο μακροβιότερος τοπικός άρχοντας καθώς είχε διοριστεί από τον Μπόρις Γέλτσιν (!) μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το τέλος της καριέρας του 74χρονου Λουζκόφ επήλθε έπειτα από την εντεινόμενη δημόσια διαφωνία του με τον Ρώσο πρόεδρο Μεντβέντεφ, που ήταν… 26 χρονών όταν εκείνος αναλάμβανε το 1992 το δήμο της Μόσχας.