Την έκκλησή τους προς το Ισραήλ  να παρατείνει το πάγωμα των κατασκευών στους νέους εβραϊκούς οικισμούς επανέλαβαν οι ΗΠΑ. «Η θέση μας για τις κατασκευές στους εβραϊκούς οικισμούς δεν έχει μεταβληθεί», τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Π.Τζ. Κρόουλι, στα πλαίσια των διπλωματικών προσπαθειών να αποφευχθεί ένα πρόωρο ναυάγιο του άμεσου διαλόγου μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων μόλις ένα μήνα μετά την επανέναρξή του.

«Παραμένουμε σε στενή επαφή με τα δύο μέρη και πρόκειται να έχουμε συνάντηση μαζύ τους στις επόμενες ημέρες», τόνισε ο Κρόουλι.

Επαφές με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό είχε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον.

Το μορατόριουμ που είχε θεσπίσει το Ισραήλ στις οικοδομικές δραστηριότητες στους οικισμούς εξέπνευσε σήμερα στη 01.00, ώρα Ελλάδος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου έχει ήδη αποκλείσει νέα παράτασή του, παρά τις προειδοποιήσεις του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς για τερματισμό του διαλόγου.

Νωρίτερα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό «να λάβει την απόφαση να παγώσει τον εποικισμό», προκειμένου να διευκολυνθεί η συνέχεια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, ενώ είχε προηγηθεί ανακοινωθέν του Νετανιάχου στο οποίο είχε παρακαλέσει τον Αμπάς να συνεχίσει να διεξάγει τις «έντιμες και καλές» διαπραγματεύσεις επιχειρώντας να επιτευχθεί μία ιστορική ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στους δύο λαούς.