Στον επαναπατρισμό έξι ορφανών παιδιών Βέλγων τζιχαντιστών, από τους καταυλισμούς που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Κούρδων στη Συρία, θα προχωρήσουν οι Αρχές της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, Αλεξάντερ ντε Κρου.
«Πρόκειται για παιδιά που γεννήθηκαν στη χώρα μας και σήμερα δεν έχουν πλέον γονείς», δήλωσε ο υπουργός στη φλαμανδική δημόσια ραδιοφωνία Radio Een (VRT), και υπογράμμισε πως η Γαλλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία έχουν λάβει πρόσφατα παρόμοιες αποφάσεις.
Ο επαναπατρισμός αυτών των παιδιών, το χρονοδιάγραμμα του οποίου δεν διευκρινίστηκε, αποφασίστηκε χθες, Τετάρτη 12 Ιουνίου, στη διάρκεια συνεδρίασης του μικρού υπουργικού συμβουλίου.
Μετά τη συνεδρίαση αυτή, ο επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας, Ντιντιέ Ρέιντερς, ανακοίνωσε την υπογραφή μιας επί της αρχής συμφωνίας με τις αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν, για το ενδεχόμενο διέλευσης αυτών των παιδιών μέσω των συνόρων με το Ιράκ και της πόλης Αρμπίλ.
Από αυτά τα έξι παιδιά, τέσσερα είναι άνω των δέκα ετών, σύμφωνα με τον Ντε Κρου και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μέχρι τώρα οι βελγικές Αρχές επέμειναν πως βούλησή τους ήταν να διευκολύνουν τον επαναπατρισμό παιδιών κάτω των δέκα ετών.
Ωστόσο, «είναι παιδιά που βρίσκονται μόνα τους σε αυτούς τους καταυλισμούς, που δεν έχουν πλέον καμία υποστήριξη. Δεν τίθεται θέμα επαναπατρισμού των γονέων που επέλεξαν να γίνουν μέλη τρομοκρατικών ομάδων. Όμως τα παιδιά αυτά δεν έκαναν την επιλογή», αιτιολόγησε την απόφαση της κυβέρνησης ο υπουργός.
Σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ, υπάρχουν ακόμη 50 έως 60 ανήλικοι (κάτω των 18 ετών) στους τρεις κουρδικούς καταυλισμούς της Αλ-Χολ, της Ροτζ και της Άιν Ίσα, στη Συρία.
Το Βέλγιο είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που παρείχαν τις μεγαλύτερες ομάδες ξένων μαχητών στις τάξεις των τζιχαντιστών που πολεμούν εναντίον του καθεστώτος Άσαντ. Οι Αρχές κατέγραψαν περισσότερες από 400 αναχωρήσεις ενήλικων από το 2012, περίπου 150 από τους οποίους θεωρούνταν ακόμη «ενεργοί επί του πεδίου» στα τέλη του 2018.