Η αδυσώπητη βία, οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών και οι ζημιές στις υποδομές και τις βασικές υπηρεσίες που προκλήθηκαν από την σύγκρουση στη Συρία κινδυνεύουν να αφήσουν πίσω τους μια ολόκληρη γενιά παιδιών σημαδεμένα για όλη τους τη ζωή, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF που δημοσιεύεται σήμερα.
«Καθώς εκατομμύρια παιδιά εντός της Συρίας και σε όλη την περιοχή, βλέπουν να εξαφανίζεται όλη η προηγούμενή τους ζωή και το μέλλον τους μέσα στα ερείπια και την καταστροφή αυτής της παρατεταμένης σύγκρουσης, ο κίνδυνος να καταστούν μια αδικοχαμένη γενιά μεγαλώνει κάθε μέρα», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Anthony Lake.
Η έκθεση – που σηματοδοτεί τα δύο χρόνια της κρίσης στη Συρία – αναφέρει πως σε περιοχές όπου οι μάχες είναι πιο έντονες η πρόσβαση στο νερό έχει μειωθεί κατά τα δύο τρίτα με αποτέλεσμα την αύξηση ασθενειών του δέρματος και του αναπνευστικού συστήματος, ενώ ένα στα πέντε σχολεία έχουν καταστραφεί , υποστεί ζημιές ή χρησιμοποιούνται για καταφύγια από εκτοπισμένες οικογένειες.
Στο Χαλέπι, για παράδειγμα, μόνο το 6% των παιδιών πηγαίνουν στο σχολείο. Στις τάξεις που εξακολουθούν να λειτουργούν μερικές φορές παρακολουθούν μέχρι και 100 παιδιά.
Νοσοκομεία και κέντρα υγείας έχουν καταστραφεί και το εξειδικευμένο προσωπικό τους έχει φύγει.
Εν τω μεταξύ, τα παιδιά υποφέρουν την τραυματική εμπειρία του να βλέπουν μέλη της οικογένειας τους και φίλους να σκοτώνονται, ενώ είναι τρομοκρατημένα από τον απόηχο και τις σκηνές των συγκρούσεων.
«Καλούμε όλα τα μέρη να επιτρέψουν την απρόσκοπτη πρόσβαση στα παιδιά που πλήττονται από τη βία – όπου κι αν βρίσκονται», είπε ο κ. Anthony Lake. «Εμείς μπορούμε να καλύψουμε τις αυξανόμενες ανάγκες αυτής της κρίσης, μόνο αν έχουμε τη βοήθεια που χρειαζόμαστε σήμερα», τόνισε.
Από την αρχή της κρίσης, η ανταπόκριση της UNICEF και των συνεργατών της έχει επικεντρωθεί στην παροχή πόσιμου νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής, την υγεία, την εκπαίδευση και την προστασία του παιδιών των οικογενειών που εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της Συρίας και στους προσφυγικούς πληθυσμούς σε όλη την περιοχή.
Ως αποτέλεσμα, 4 εκατομμύρια άνθρωποι στο εσωτερικό της χώρας έχουν πλέον πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό ενώ κινητές ομάδες υγείας έχουν εμβολιάσει 1,5 εκατομμύρια παιδιά κατά της ιλαράς και της πολιομυελίτιδας.
Περίπου 75.000 παιδιά έχουν εγγραφεί σε σχολεία όπου μπορούν να αναπληρώσουν την εκπαίδευσή τους και να προσεγγίσουν ξανά τα βιώματα μιας φυσιολογικής παιδικής ηλικίας.
Στην Ιορδανία, το Λίβανο, το Ιράκ και την Τουρκία, η UNICEF βοηθά περισσότερα από 300.000 παιδιά προσφύγων με υπηρεσίες, όπως πόσιμο νερό, επαρκή αποχέτευση, εκπαίδευση, εξειδικευμένη φροντίδα και προστασία από την εκμετάλλευση και την κακοποίηση.
Ωστόσο, οι προσπάθειες αυτές απειλούνται από μια κρίσιμη έλλειψη χρηματοδότησης. Τον Δεκέμβριο του 2012, η UNICEF απηύθυνε έκκληση για 195 εκατομμύρια δολάρια για βοήθεια στα παιδιά της Συρίας και τις οικογένειές τους μέχρι τον Ιούνιο του 2013. Μέχρι σήμερα, έχει εξασφαλιστεί λιγότερο από 20% αυτού του ποσού.