Την έντονη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης προκάλεσαν οι δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη, μια μέρα μετά την πρώτη συνάντηση του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.
Σε χθεσινές δηλώσεις στη «Wall Street Journal» ο κ. Δημητριάδης έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για εισαγωγή έκτακτης εισφοράς ύψους 10% επί των εσόδων των τόκων, προκειμένου να αποφευχθεί το «κούρεμα» καταθέσεων.
Ο υπουργός Εργασίας Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι «όλοι οφείλουν, κυρίως αυτές τις δύσκολες μέρες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μετρούν δυο και τρεις φορές τι λένε δημοσίως και να λειτουργούν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα».
Η κυβέρνηση, που φέρει την ευθύνη των πολιτικών αποφάσεων, είπε ο υπουργός, έχει χαράξει γραμμή και αυτή πρέπει να ακολουθείται με συνέπεια από όλους.
Σε ερώτηση, εάν ο διοικητής της ΚΤ βρέθηκε εκτός αυτής της γραμμής, ο υπουργός Εργασίας απάντησε: «Επιβεβαιώνω ότι δεν είναι θέση της κυβέρνησης πως θα πρέπει να αγγίξουμε με οποιοδήποτε τρόπο τις εγχώριες καταθέσεις στο εγχώριο σύστημα».
Θέλουμε, πρόσθεσε, να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα πως το τραπεζικό μας σύστημα θα σταθεροποιηθεί και ότι οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες. Επισήμανε ότι μία από τις προτεραιότητες του προέδρου της Δημοκρατίας ήταν η επιδίωξη της συνάντησης και της συνεννόησης με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Αυτή η υποχρέωση εκ μέρους του προέδρου της Δημοκρατίας να είναι σε συνεννόηση με όλους τους θεσμικούς φορείς εξακολουθεί να υφίσταται αλλά και κατά αντίστοιχο τρόπο υποχρέωση έχουν όλοι όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης σε αυτό τον τόπο ν’ ακολουθούν και να εφαρμόζουν και να εκφράζουν τη συμφωνημένη πολιτική της κυβέρνησης» υπέδειξε ο υπουργός Εργασίας.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι διαφωνεί με τις αναφορές που φέρεται να έκανε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Αν έγιναν, είπε, ήταν σε πλήρη διάσταση με την κυβερνητική πολιτική και με τις θέσεις των κομμάτων. Διαφωνούμε, τόνισε ο κ. Ομήρου και με τις ιδιωτικοποιήσεις και με την επιβολή πρόσθετων φορολογιών στους τόκους των καταθέσεων.
Τις αποφάσεις για τα θέματα αυτά, είπε, τις λαμβάνουν η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία, ακούγοντας τις θέσεις, απόψεις και εισηγήσεις της Κεντρικής Τράπεζας.