Ενισχύθηκαν σήμερα οι πιθανότητες να στηθούν άμεσα νέες κάλπες στην Ιταλία, μετά το τελεσίγραφο που έστειλε ο ηγέτης της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, προς τον ηγέτη του κόμματος «Πέντε Αστέρια», κωμικό ηθοποιό, Μπέπε Γκρίλο, να στηρίξει μία προσωρινή κυβέρνηση, αλλιώς, όπως είπε, «θα πάμε όλοι σπίτια μας».

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της RAI, ο κ. Μπερσάνι απέκλεισε μία νέα τεχνοκρατική κυβέρνηση όπως του Μάριο Μόντι, ενώ το αποτέλεσμα των εκλογών δε δίνει πλειοψηφία σε κανένα σχηματισμό και απαιτείται συμμαχία τουλάχιστον δύο κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης.

«Τώρα ο Γκρίλο πρέπει να πει τι θέλει, διαφορετικά θα πάμε όλοι σπίτια μας, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου», δήλωσε σε υψηλούς τόνους ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Την ώρα που είναι έκδηλη η αγωνία στις αγορές, αλλά και στις ευρωπαϊκές χώρες για το μέλλον της Ιταλίας, ο Γκρίλο την περασμένη εβδομάδα χαρακτήρισε τον Μπερσάνι ως «ένα νεκρό που περπατά», ενώ από σήμερα ξεκινά συζητήσεις με τους 163 βουλευτές που εξελέγησαν με το κίνημα του – και μπαίνουν για πρώτη φορά στη Βουλή – για να αποφασίσουν τι στάση θα κρατήσουν στις 15 Μαρτίου που έρχεται για πρώτη φορά σε σώμα η νέα ιταλική Βουλή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, που έχει τη δικαιοδοσία να λύσει το Κοινοβούλιο και να επιλέξει πρωθυπουργό, έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί άμεσα νέα προσφυγή στις κάλπες.