Την βούληση του προέδρου της δημοκρατίας της Ιταλίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο να εξασφαλίσει στην χώρα μια ισχυρή κυβέρνηση επισημαίνει με ρεπορτάζ και σχόλιά του ο ιταλικός Τύπος.
«Ο πρόεδρος Ναπολιτάνο επιθυμεί πρωτίστως να προκύψει μια πραγματική πλειοψηφία στην γερουσία, όπως προβλέπει το σύνταγμα», αναφέρει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.
Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας «κυβέρνησης μειοψηφίας» της κεντροαριστεράς, η οποία θα επιδίωκε να εξασφαλίζει νόμο προς νόμο την υποστήριξη των γερουσιαστών του Μπέπε Γκρίλο, του ηγέτη του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S).
Ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, υποψήφιος πρωθυπουργός της συμμαχίας της κεντροαριστεράς, αναφέρθηκε αυτήν την εβδομάδα σε ένα λειτουργικό, «μάχιμο κυβερνητικό σχήμα εκτάκτου ανάγκης». Ο Ιταλός πρόεδρος όμως φέρεται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να επιθυμεί ασφαλέστερες και μονιμότερες λύσεις.
Με ειδικό διάταγμα, ο Ναπολιτάνο μπορεί να επισπεύσει την έναρξη των διαβουλεύσεων με τα κόμματα.
Το Σύνταγμα ορίζει πως οι διαβουλεύσεις αυτές πρέπει να ξεκινήσουν κανονικά σε δυο εβδομάδες. Αλλά το σημαντικό στην φάση αυτή είναι να μην δώσει η Ιταλία την εικόνα πολιτικής αστάθειας στους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της, κάτι που κρίνεται πολλαπλώς επικίνδυνο.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ηγέτης της κεντροδεξιάς, επικεντρώνεται από την δική του πλευρά στην προετοιμασία της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των υποστηρικτών του εναντίον της δράσης των δικαστικών στις 23 Μαρτίου.
Παράλληλα, στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι προτίθεται να υποστηρίξει μια κυβέρνηση που θα ασχοληθεί με τα φλέγοντα θέματα της χώρας και με σειρά μεταρρυθμίσεων, υπό τον όρο να έχει χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον δυο ετών.
Η κεντροαριστερά πάντως δεν δείχνει αυτή τη στιγμή να ενδιαφέρεται να ξεκινήσει διάλογο με τον μεγιστάνα του Τύπου, αφού μοιάζει να επιδιώκει, αντιθέτως, να τον απομονώσει.
Το κύριο θέμα γύρω από το οποίο θα περιστραφεί η συζήτηση σχετικά με τις τομές και τις μεταρρυθμίσεις στην ιταλική πολιτική είναι κατά γενική παραδοχή η κατάργηση των κρατικών χρηματοδοτήσεων προς τα κόμματα. Σε ό,τι αφορά τις εκλογές της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου, η κάλυψη των εξόδων των κομμάτων προβλέπει την καταβολή από το ιταλικό δημόσιο ενός ποσού 160 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Γκρίλο συναντάται σήμερα και αύριο με εκλεγμένους βουλευτές και γερουσιαστές του κινήματός του.
Ο ηγέτης του M5S με δηλώσεις του στον γερμανικό Τύπο ανακοίνωσε εξάλλου την πρόθεσή του να οργανώσει δημοψήφισμα μέσω διαδικτύου για την παραμονή ή την έξοδο της χώρας του από το ευρώ.
Στα ως τώρα «μηνύματά του» πάντως προς τα παραδοσιακά κόμματα δεν έχει συμπεριλάβει το θέμα του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος στις κύριες προτεραιότητες που προβάλλει για την «αλλαγή» που ευαγγελίζεται στην ιταλική πολιτική και οικονομία.