Η δέσμευση του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, κατά την ομιλία του στη Βουλή, ότι θα επιδιώξει την οικοδόμηση σχέσεων απευθείας και με το ΝΑΤΟ, ενισχύει την ανησυχία του ΑΚΕΛ ότι η αίτηση για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη είναι μόνο η αρχή και ότι τελικός στόχος είναι η πλήρης ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Λουκαΐδης.

Ανησυχία για το θέμα εξέφρασαν, επίσης, η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι, παρόλο που δεν αντιτίθενται, όπως το ΑΚΕΛ, στην ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης έκανε ονομαστική αναφορά στη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και ευχήθηκε ο Πρόεδρος της Κύπρου να επιδείξει συνέπεια στον στρατηγικό στόχο επίλυσης του Κυπριακού, όπως έχει διαχρονικά συμφωνηθεί από την πολιτική ηγεσία του τόπου.

Εξάλλου, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι ο κ. Αναστασιάδης, σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιασδήποτε μορφής ιδιωτικοποιήσεις, στην ομιλία του στη Βουλή επέλεξε να μην αναφερθεί στο θέμα.