Τα μουσεία της Συρίας μετέφεραν για φύλαξη σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης χιλιάδες αρχαίους θησαυρούς για να τους προστατεύσουν από τις λεηλασίες και τη βία, όμως ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας εξακολουθεί να διατρέχει σοβαρότατο κίνδυνο, εκτιμά ο αρχαιολόγος που είναι υπεύθυνος για την προστασία τους.
Η μεσαιωνική σκεπαστή αγορά του Χαλεπιού καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από τις πυρκαγιές οι οποίες επίσης προκάλεσαν σοβαρότατες ζημιές στο τέμενος Ουμαγιάντ της πόλης.
Παράνομες ανασκαφές απειλούν τάφους στην ιστορική πόλη Παλμύρα στην έρημο καθώς και στον οικισμό της εποχής του χαλκού στην Έμπλα, ενώ η Interpol αναζητεί ένα άγαλμα 2.700 ετών που εκλάπη από την πόλη της Χάμα.
Σε μια χώρα η οποία διαθέτει επίσης εκπληκτικά κάστρα σταυροφόρων, Ρωμαϊκά ερείπια και ιστορία που εκτείνεται από τις μεγάλες αυτοκρατορίες της Μέσης Ανατολής έως την αυγή του ανθρώπινου πολιτισμού, το καθήκον της διαφύλαξης της κληρονομιάς αυτής από την τρέχουσα σύγκρουση είναι μια τεράστια ευθύνη.
Ο Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, επικεφαλής των αρχαιοτήτων και των μουσείων της Συρίας, τονίζει ότι πρόκειται για μια μάχη για την ίδια την ύπαρξη του έθνους.
«Έχουμε αδειάσει τα μουσεία της Συρίας. Στην πραγματικότητα είναι κενές αίθουσες, με μόνη εξαίρεση τα μεγάλων διαστάσεων έργα, που είναι δύσκολο να μετακινηθούν», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Αμπντουλκαρίμ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη γειτονική Ιορδανία.
Δεκάδες χιλιάδες αρχαιότητες που καλύπτουν μια περίοδο 10.000 ετών ιστορίας μεταφέρθηκαν σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης για να αποφευχθεί μια εισβολή όπως εκείνη στο μουσείο της Βαγδάτης από τους αρχαιοκάπηλους, πριν από μια δεκαετία, αμέσως μετά την εισβολή των ΗΠΑ και την ανατροπή του ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, σημείωσε.
Η 23μηνη σύγκρουση στη Συρία διαλύει τη χώρα και αυξάνει τις διεθνείς ανησυχίες για την τύχη μιας από τις πιο πλούσιες και ποικίλες ιστορικές συλλογές ενός και μόνο έθνους.
Η UNESCO δηλώνει ότι ανησυχεί για την τύχη έξι μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων των παλαιών πόλεων της Δαμασκού, του Χαλεπιού και της Μπόσρα καθώς και του επιβλητικού κάστρου των σταυροφόρων, Κρακ-ντε-Σεβαλιέ.
Πολλά από αυτά έχουν μετατραπεί πεδία μαχών μεταξύ των ανταρτών που βρίσκουν καταφύγιο μέσα στα ερείπια και του στρατού που βομβαρδίζει αδιακρίτως, και οι καταστροφές έχουν καταγραφεί σε αμείλικτες εικόνες βίντεο από τις μάχες.
Αν πέσουν στα χέρια αρχαιοκάπηλων οι θησαυροί των μουσείων, αυτό θα σηματοδοτήσει την οριστική διάλυση της Συρίας, τονίζει ο Αμπντουλκαρίμ.
«Αν τελικά φτάσουν σε αυτούς τους χώρους η πεποίθησή μου είναι ότι η Συρία θα πάψει πλέον να υπάρχει. . . αυτό θα σηματοδοτήσει το τέλος του τέλους», σημειώνει ο 46χρονος σπουδασμένος στην Γαλλία καθηγητής αρχαιολογίας, που ανέλαβε Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Συρίας πριν από έξι μήνες, και τονίζει: “Η Συρία όπως την ξέρουμε τότε θα πάψει να υπάρχει. . .”.