Άνετη νίκη του αντιπροέδρου της Βενεζουέλας, Νικόλα Μαντούρο, στην περίπτωση που ο καρκίνος αναγκάσει τον Ούγκο Τσάβες να εγκαταλείψει την εξουσία και διεξαχθούν προεδρικές εκλογές, δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στη χώρα με αυτό το «σενάριο».

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση δίνει στον Μαντούρο 50% στην πρόθεση ψήφου και στον ηγέτη της δεξιάς αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες, 36%. Ο τελευταίος, πάντως, αμφισβήτησε αυτά τα ευρήματα, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία που την πραγματοποίησε «βρίσκεται στην μισθοδοτική κατάσταση της κυβέρνησης».

Ο Τσάβες επέστρεψε στη Βενεζουέλα, τη Δευτέρα, μετά από μια μακρά διαμονή στην Αβάνα, για να συνεχίσει τη θεραπεία του στο Καράκας. Να σημειωθεί ότι λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του δεν έχει καταφέρει να ορκισθεί, μετά την επανεκλογή του. Τον Μαντούρο τον έχει υποδείξει ο ίδιος ως διάδοχό του.

Στην περίπτωση που ο Τσάβες είτε παραιτηθεί είτε πεθάνει, το Σύνταγμα της Βενεζουέλας προβλέπει ότι εκλογή νέου προέδρου πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός 30 ημερών.