Υπάρχει κάτι «σάπιο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη, δήλωσε ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Ifo, Hans-Werner Sinn, τονίζοντας ότι η πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού για θεσμικές αλλαγές είναι σωστή και πρέπει να εισακουσθεί.

«Ο Βρετανός πρωθυπουργός Danid Cameron βασικά έχει δίκιο. Υπάρχει κάτι «σάπιο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη. Η Γερμανία θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη την πρόταση του Cameron για την αναδιοργάνωση της Ευρώπης και να αναπτύξει μια πρωτοβουλία με τη Βρετανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες της Ε.Ε., η οποία θα φέρει περισσότερη ειρήνη, ελευθερία, ενότητα και ευημερία», ανέφερε ,σύμφωνα με τη γερμανική ιστοσελίδα WirtschaftsWoche.

«Η έκκληση του Cameron πρέπει να αλλάξει την Ευρώπη», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η Βρετανία δεν είναι μία τυχαία χώρα, αλλά αυτή που εξακολουθεί να ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη.

Την περασμένη εβδομάδα ο Hans-Werner Sinn είχε δηλώσει ότι ο ευρωπαϊκός Νότος θα παραμείνει σε ύφεση τουλάχιστον δέκα χρόνια. Η κρίση ανταγωνιστικότητας βαθαίνει και προς το παρόν δεν έχει βρεθεί αληθινή λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Λόγω του ευρώ, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία, είναι πολύ δύσκολο να καταστούν ανταγωνιστικές στην αγορά, επισήμανε σχετικά.

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο Γερμανό οικονομολόγο, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα πρέπει μακροπρόθεσμα να γίνουν κατά 30% φθηνότερες, ακόμα και η Γαλλία, κατά 20%, σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, προκειμένου να ξαναγίνουν ανταγωνιστικές.

Αντίθετα, η Γερμανία θα πρέπει να γίνει κατά 20% ακριβότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, και αυτό αφορά και τις άλλες πλούσιες χώρες του ενιαίου νομίσματος, προκειμένου να αποδυναμωθούν οι πιέσεις προς τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας,τόνισε.

Σύμφωνα με το γερμανό οικονομολόγο, οι χώρες της νότιας Ευρώπης καθώς και η Γαλλία βρίσκονται ενώπιον μιας δύσκολης περιόδου προσαρμογής, η οποία θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τις κοινωνίες τους. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν διαγράφονται στον ορίζοντα οι αναγκαίες μειώσεις τιμών, επισήμανε ο Hans-Werner Sinn.

Αναφερόμενος στα μέτρα για την υπέρβαση της κρίσης, ο γερμανός οικονομολόγος υποστηρίζει ότι συνιστούν σημαντική μετατόπιση των βαρών από τους επενδυτές που επένδυσαν τα χρήματά τους στην νότια Ευρώπη προς τους φορολογούμενους και τους συνταξιούχους των «υγιών» χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά.