Δύο χιλιάδες νέους δικαστές θα διορίσει η ινδική κυβέρνηση σε δικαστήρια ταχείας εκδίκασης, μετά την εθνική κατακραυγή που προκάλεσε ο ομαδικός βιασμός και ο θάνατος της 23χρονης φοιτήτριας στο Νέο Δελχί.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης, με επιστολή του την περασμένη εβδομάδα, έδωσε εντολή στις τοπικές κυβερνήσεις και στα ανώτατα δικαστήρια να αυξήσουν τον αριθμό των δικαστών στα δικαστήρια από 18.000 σε 20.000, αναφέρουν οι Times της Ινδίας.
Αξιωματούχοι του υπουργείου έλαβαν την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για την εφαρμογή του προαναφερθέντος σχεδίου στη διάρκεια των πανεθνικών διαδηλώσεων μετά την επίθεση στις 16 Δεκεμβρίου που υπήρξε αφορμή για να επισημανθεί από ακτιβιστές, αξιωματούχους και δικαστικούς το πόσο οδυνηρές είναι για τα θύματα βιασμού οι καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεών τους, αναφέρει το δημοσίευμα.
Μόλις το 26% των υποθέσεων βιασμού που δικάστηκαν το 2011 οδήγησαν σε καταδίκη των εναγομένων, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Αρχείων Εγκλημάτων.
Η Ινδία ανέστειλε τη λειτουργία των δικαστηρίων ταχείας εκδίκασης το 2011 ύστερα από μία δεκαετία και πλέον λειτουργίας τους. Πολλά κρατίδια συνέχισαν τη λειτουργία περισσοτέρων από 100 τέτοιων δικαστηρίων χωρίς την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση.
Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές, δεν διευκρινίζει πόσοι από τους δικαστές που θα διοριστούν τώρα θα είναι επικεφαλής δικαστηρίων ταχείας εκδίκασης που θα ασχολούνται αποκλειστικά με εγκλήματα εις βάρος γυναικών.
Η εκδίκαση υποθέσεων στην Ινδία μπορεί να διαρκέσει χρόνια, ακόμη και δεκαετίες. Το ποσοστό καταδίκης για βιασμό είναι περίπου 20% με 26% και σε ολόκληρη τη χώρα εκκρεμούν περίπου 40.000 υποθέσεις βιασμού.
Πέντε άνδρες αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απαγωγής, του βιασμού και της ανθρωποκτονίας για την υπόθεση του ομαδικού βιασμού και του θανάτου που αυτός επέφερε στη φοιτήτρια.
Μία προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, αλλά οι δικηγόροι δήλωσαν ότι θα χρειαστούν μερικές μέρες παραπάνω για να μεταφερθεί η υπόθεση σε δικαστήριο ταχείας εκδίκασης. Ένας έκτος συλληφθείς πρόκειται να δικαστεί από δικαστήριο ανηλίκων αν επαληθευτεί ότι είναι 17 ετών.
Την ίδια ημέρα που μεταφερόταν αεροπορικώς σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης η 23χρονη, μία ανήλικη που είχε επίσης πέσει θύμα βιασμού, έδινε τέλος στη ζωή της. Η 17χρονη μαθήτρια από χωριό στο βόρειο κρατίδιο Πουντζάμπ άφησε πίσω της σημείωμα με τα ονόματα των βιαστών της τους οποίους κατηγορούσε ότι της κατέστρεψαν τη ζωή και ήπιε φυτοφάρμακο.
Και αυτή η υπόθεση προκάλεσε την οργή της κοινής γνώμης για την ανεπάρκεια της αστυνομίας και του δικαστικού συστήματος εις βάρος των θυμάτων, αναφέρει το ΑΜΠΕ. Το θύμα και αυτόχειρας είχε καταγγείλει ότι στο Ντιουάλι ή Φεστιβάλ των Φώτων, μία από τις σπουδαιότερες ινδουιστικές γιορτές στην Ινδία, απήχθη, ναρκώθηκε και βιάστηκε από δύο άνδρες σε χωράφι και κανένας δεν άκουγε τις κραυγές της.
Τέσσερις κατηγορούμενοι, δύο κατηγορούμενοι για βιαστές και δύο συνεργοί τους, βρίσκονται υπό κράτηση εν αναμονή της δίκης τους για τον βιασμό του κοριτσιού, το οποίο δεν κατονομάζεται για νομικούς λόγους. Δύο αστυνομικοί αποπέμφθηκαν για παράλειψη καθήκοντος.
Προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι ένας από τους δύο δεν χειρίστηκε σωστά την υπόθεση και φαίνεται μάλιστα ότι είχε επιχειρήσει να συνάψει παράνομη εξωδικαστική συμφωνία μεταξύ της οικογένειας του θύματος και εκείνης των δραστών.
Το κορίτσι κατήγγειλε τον βιασμό της στην αστυνομία στις 19 Νοεμβρίου, σύμφωνα με συγγενείς της και τον επικεφαλής του συμβουλίου του χωριού, αλλά η αστυνομία περίμενε μία εβδομάδα πριν καταγράψει επισήμως την υπόθεση στις 27 Νοεμβρίου και διατάξει την διενέργεια ιατρικής εξέτασης, κατήγγειλε η οικογένειά της.
Η αστυνομία συνέλαβε τέσσερις υπόπτους μόνο μετά την αυτοκτονία της ανήλικης στις 26 Δεκεμβρίου που έγινε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες όλης της χώρας. Η οικογένεια του κοριτσιού κατήγγειλε ότι όταν αρνήθηκε να προχωρήσει σε εξωδικαστική συμφωνία οι αστυνομικοί απείλησαν να ασκήσουν δίωξη κατά της μητέρας και της κόρης με την κατηγορία της πορνείας.