Ο ηγέτης προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία ασκώντας όση επιρροή διαθέτει, να φιμώσει τις φωνές των αντιπάλων του και να τοποθετήσει τον πακτωλό των χρημάτων του σε κάποιον φορολογικό παράδεισο πριν από την άφιξη της Τρόικας των πιστωτών: αυτός είναι ο στόχος ενός νέου επιτραπέζιου παιχνιδιού που κάνει πάταγο τις τελευταίες ημέρες στην Πορτογαλία.
«Βαρέθηκες να αγοράζουν υποβρύχια με τους φόρους σου; Τώρα ήρθε η σειρά σου! Κι εσύ επίσης μπορείς να οδηγήσεις τη χώρα στη χρεοκοπία!». Με τη φράση αυτή διαφημίζεται το παιχνίδι «Προσοχή, έρχεται η Τρόικα».
Η βασική ιδέα είναι ο παίκτης να αναλάβει τα ηνία μιας φανταστικής χώρας, της «Πορτουγαλανδίας». Ασκώντας την εξουσία πρέπει να επεκτείνει την επιρροή του σε διάφορες ομάδες συμφερόντων και να συγκεντρώσει τα «μεγαευρώ» που τοποθετούνται σε φορολογικούς παραδείσους.
Νικητής αναδεικνύεται εκείνος ο «ηγέτης» που καταφέρνει να συνάψει τις περισσότερες πολιτικές συμμαχίες, να κερδίσει τις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις και να συγκεντρώσει τα περισσότερα χρήματα προτού εμφανιστεί η κάρτα της «Τρόικας»: πρόκειται για τρεις αγριωπούς, μαυροντυμένους άντρες που κρατούν χαρτοφύλακες με τα αρχικά ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ, δηλαδή των τριών πιστωτών των χωρών της ευρωζώνης που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια.
«Ο στόχος μας ήταν οι άνθρωποι να ψυχαγωγηθούν με την πραγματικότητα της πορτογαλικής κοινωνίας» δήλωσε στο Reuters ένας από τους δημιουργούς του παιχνιδιού, ο Κάρλος Μεσκίτα. «Είναι ένας τρόπος να τραβήξουμε την προσοχή τους και να τους δείξουμε πώς λειτουργεί πραγματικά η δημοκρατία σήμερα», πρόσθεσε.
Οι κάρτες του παιχνιδιού, σχεδιασμένες από τους σκιτσογράφους Βάσκο Γκαργκάλο και Νούνο Σαράιβα, παρουσιάζουν μια δηκτική εικόνα της Πορτογαλίας, των προσωπικοτήτων και των σκανδάλων που σημάδεψαν τη χώρα. Ο συνδυασμός τους στο παιχνίδι είναι καθοριστικής σημασίας: κάποιος μπορεί να κερδίσει αν πετύχει την κάρτα της Εκκλησίας με το «Όπους Ντέι» ή να χάσει αν του τύχει η κάρτα με τα «Καλά Κορίτσια», τις ημίγυμνες νεαρές που εξουδετερώνουν τον αντίπαλο «ηγέτη» μέχρι να ολοκληρωθούν οι «εκλογές».
«Έχουμε πολύ θετική ανταπόκριση, οι Ισπανοί θέλουν να αγοράσουν την ιδέα για να την προσαρμόσουν στα δικά τους δεδομένα ενώ ενδιαφέρονται και οι Ιταλοί», αποκάλυψε ο Μεσκίτα.
«Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, πράγματα ή γεγονότα είναι καθαρά συμπτωματική», καταλήγει με νόημα το διαφημιστικό μήνυμα του παιχνιδιού.