Τουλάχιστον 36 άνδρες του τακτικού στρατού στη Συρία βρήκαν τον θάνατο κατά την διάρκεια των εχθροπραξιών με δυνάμεις ισλαμιστών που κατέλαβαν την βάση Σέιχ Σουλεϊμάν στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το λιγότερο άλλοι 60 στρατιωτικοί τραυματίστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν από τους ισλαμιστές αντικαθεστωτικούς μαχητές, ανάμεσά τους επτά αξιωματικοί, ενώ 40 ως 50 στρατιωτικοί διέφυγαν, σύμφωνα με την ίδια μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία επικαλείται αντικαθεστωτικούς που βρίσκονται εκεί.
Το Μέτωπο αλ Νόσρα, η Ταξιαρχία αλ Μουχατζιρίν και το Συμβούλιο των Μουτζαχεντίν, τρία κινήματα που τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής ιερού πολέμου (τζιχάντ) και κατέλαβαν τη βάση την Δευτέρα, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους σήμερα κι ένα συνδεδεμένο κέντρο επιστημονικής έρευνας, σύμφωνα με τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το στρατόπεδο του 111ου τάγματος του στρατού, που βρίσκεται 12 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης του Χαλεπιού, ήταν η τελευταία σημαντική εγκατάσταση των κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή, στην οποία αντικαθεστωτικοί ήδη ελέγχουν μια μεγάλη γεωγραφική έκταση.
«Είναι μια σημαντική νίκη για την ένοπλη αντιπολίτευση. Αποδεικνύει ότι ο στρατός υφίσταται βαριές στρατιωτικές απώλειες», εκτίμησε ο Άμπντελ Ραχμάν.
Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος παρακολούθησε ένα μέρος της επίθεσης, μεγάλος αριθμός των ισλαμιστών μαχητών είναι ξένοι, Άραβες ή προερχόμενοι από τον Καύκασο. Ένας από τους επικεφαλής τους είναι Ουζμπέκος τον οποίο οι άνδρες του αποκαλούν Αμπού Τάλχα.
Στο μεταξύ δυνάμεις του τακτικού στρατού της Συρίας ενισχύουν τις θέσεις τους στην Δαμασκό κι αναπτύσσουν άρματα μάχης σε δυτικές και νοτιοανατολικές προσβάσεις της πρωτεύουσας, όπως είπαν ακτιβιστές και αυτόπτες μάρτυρες, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη της αναμονής μιας μεγάλης επιχείρησης.
«Το να οδηγείς προς την Δαμασκό είναι σαν να μπαίνεις σε φρούριο», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο.
Δεκάδες άρματα μάχης έχουν λάβει θέσεις σε περιοχές που επιτρέπουν την επίβλεψη του Διεθνούς Αεροδρομίου της Δαμασκού, που οι αντικαθεστωτικοί μαχητές πασχίζουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις τελευταίες εβδομάδες, και στην περιοχή Ζαμπάντανι, σε μια περιοχή που γειτονεύει με το Λίβανο και ελέγχεται από αντάρτες.
Σύμφωνα με έναν ακτιβιστή, «το καθεστώς προετοιμάζεται για μια μεγάλη επίθεση εναντίον περιοχών που ελέγχουν αντάρτες εντός κι εκτός» της πρωτεύουσας.
Νωρίτερα σήμερα,επικαλούμενος τις αμερικάνικες υπηρεσίες πληροφοριών, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα, δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες ημέρες δεν έχει ενημερωθεί σχετικά με νέες ενδείξεις οι οποίες να καταδεικνύουν ότι η Δαμασκός έχει την πρόθεση να χρησιμοποιήσει το χημικό της οπλοστάσιο.
«Σε αυτό το στάδιο δεν έχουμε δει κάποιο νέο στοιχείο που να καταδεικνύει λήψη επιθετικών μέτρων» για τη χρήση χημικών όπλων, είπε ο Πανέτα στους δημοσιογράφους επί του αεροσκάφος που τον μετέφερε στο Κουβέιτ.
«Όμως συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο -εναντίον του οποίου έχει προειδοποιήσει πολλές φορές η Ουάσινγκτον- το καθεστώς στην Δαμασκό «να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού του».
«Αυτό θα έχει βαριές συνέπειες», επανέλαβε ο Πανέτα. Στο μεταξύ στην Ουάσινγκτον οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν πως επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος δύο ηγετικών στελεχών του Μετώπου αλ Νόσρα, μιας οργάνωσης οπαδών του τζιχάντ, η οποία δρα στη Συρία και κατηγορείται πως συνδέεται με την αλ Κάιντα.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι πρόσθεσε τα ονόματα του Μαϊσάρ Άλι Μούσα Αμπντάλα αλ Τζουμπούρι και του Άνας Χάσαν Χάταμπ στην «μαύρη λίστα» και πάγωσε όποιους πόρους ενδέχεται να διαθέτουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ απαγόρευσε τις συναλλαγές οιουδήποτε φυσικού και νομικού προσώπου μαζί τους.