Η γαλλική προεδρία απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις της ευρωπαίας επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινγκ για την κατάσταση των Ρομά στη Γαλλία, αλλά παραδέχθηκε ότι ήλθε η ώρα για έναν «ήρεμο διάλογο» με τις Βρυξέλλες, μακριά από κάθε «στείρα αντιπαράθεση».

«Το θέμα δεν είναι να ερχόμαστε σε σύγκρουση, ούτε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε με το Κοινοβούλιο. Ωστόσο, ορισμένες δηλώσεις είναι απλώς απαράδεκτες», δήλωσαν πηγές της γαλλικής προεδρίας μια ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Ήρθε η ώρα για έναν ήρεμο διάλογο για την εξέταση των θεμάτων εις βάθος… υπάρχει μία βούληση να διαχειρισθούμε τα θέματα επί της ουσίας παρά να αφεθούμε σε μία στείρα πολεμική», δήλωσε η ίδια πηγή αντιδρώντας στις χθεσινές δηλώσεις της ευρωπαίας επιτρόπου αρμόδιας για τη Δικαιοσύνη και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία εξοργίσθηκε από την απόκρυψη της ύπαρξης εγκυκλίου της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία θέτει ως στόχο ειδικά τους Ρομά για απέλαση.

«Έχω προσωπικά συγκλονιστεί από την κατάσταση αυτή, η οποία δίνει την εντύπωση ότι ορισμένοι άνθρωποι ξεριζώνονται από ένα κράτος-μέλος (της Ε.Ε.) απλά και μόνο επειδή ανήκουν σε συγκεκριμένη εθνοτική μειονότητα. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πίστευα ότι η Ευρώπη δεν θα ξαναζήσει παρόμοιες καταστάσεις», είχε δηλώσει χθες η ευρωπαία Επίτροπος.