Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χάνει την αξιοπιστία του, δήλωσε ο γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πιέρ Λελούς, μια ημέρα μετά το ψήφισμα που ζητεί από τη Γαλλία να «σταματήσει αμέσως» τις απελάσεις των Ρομά.

«Λέω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι χάνει την αξιοπιστία του και τούς το είπα κατάμουτρα», δήλωσε ο Λελούς στο ραδιοσταθμό France Inter, υπενθυμίζοντας ότι με τη συνθήκη της Λισαβόνας, αυτός ο θεσμός «θ’ αποκτούσε μια σημαντική δύναμη συναποφάσεων με το Συμβούλιο».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με χθεσινό ψήφισμά του ζήτησε από τη Γαλλία και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν τις απελάσεις Ρομά προς τις χώρες προέλευσής τους. Το ψήφισμα αυτό δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά κυρίως συμβολική αξία.

«Όταν το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο παραβιάζει τα κείμενα, δηλαδή τις οδηγίες για την εσωτερική διακίνηση στην ΕΕ και λέει όχι, δεν έχετε πλέον το δικαίωμα για απελάσεις’, αυτό τί σημαίνει;», τόνισε ο Λελούς.

«Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία η ελεύθερη διακίνηση εφαρμόζεται και στα 27 κράτη μέλη. Προβλέπεται διαμονή 30 ημερών –όχι 30 ετών– και όχι εις βάρος του κράτους: κανένας δεν έχει το δικαίωμα να εγκαθίσταται χωρίς πόρους στο άλλο άκρο της Ευρώπης εις βάρος της χώρας υποδοχής», πρόσθεσε.

Ο Λελούς επισκέφθηκε χθες το Βουκουρέστι με το γάλλο υπουργό Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν για να υπερασπιστεί την πολιτική της Γαλλίας.