Την αντίδρασή της για τη διατύπωση που χρησιμοποιήθηκε σε προτεινόμενο από την ΕΕ κανονισμό, όπου το Γιβραλτάρ χαρακτηρίζεται «αποικία», εκφράζει η Βρετανία, τονίζοντας παράλληλα πως το Λονδίνο θα μπορούσε να εξασφαλίσει πρόσβαση χωρίς θεωρήσεις διαβατηρίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες της ακόμη και σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία.
Η αντιπαράθεση υπογραμμίζει τις εντάσεις που υπάρχουν για την περιοχή αυτή που βρίσκεται στη νότια ακτή της Ισπανίας. Η Ισπανία εκμεταλλεύεται το Brexit για να εντείνει τις διεκδικήσεις της για τον «Βράχο», όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο νέος κανονισμός επιτρέπει στους Βρετανούς πολίτες να επισκέπτονται την ΕΕ χωρίς θεωρήσεις διαβατηρίου για περίοδο που φτάνει έως και τις 90 ημέρες, ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί ειδική συμφωνία αποχώρησης. Παράλληλα, εισάγει μια νέα διάκριση ανάμεσα σε εκείνους που ζουν στη Βρετανία και εκείνους που είναι πολίτες του Γιβραλτάρ, μια Βρετανική Εξωτερική Περιφέρεια που ανήκει τώρα στην ΕΕ.
Διπλωμάτες είπαν πως ο Βρετανός πρεσβευτής στην ΕΕ ήγειρε τις αντιρρήσεις του Λονδίνου στο θέμα σε συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων της ΕΕ. Βρετανίδα εκπρόσωπος είπε: «Το Γιβραλτάρ δεν είναι αποικία και είναι εντελώς ανάρμοστο να χαρακτηρίζεται με τον τρόπο αυτό». Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε πριν από λίγο ότι είναι απαράδεκτο να χαρακτηρίζεται το Γιβραλτάρ αποικία του στέμματος, καθώς είναι μέλος της οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Την ίδια ώρα, η Βρετανία εξετάζει εναλλακτικές επιλογές για την αντικατάσταση του backstop στη συμφωνία της με την ΕΕ για το Brexit και αναμένει να τις συζητήσει με τις Βρυξέλλες προσεχώς, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός και οι υπουργοί της είχαν σειρά συναντήσεων για το Brexit από τότε που το κοινοβούλιο της έδωσε την εντολή να επιδιώξει αλλαγές στο backstop -την πολιτική ασφαλείας που έχει στόχο να αποτραπεί η επιστροφή σκληρού συνόρου στην Ιρλανδία- και οι εργασίες συνεχίζονται, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Μέι.