Να σεβαστούν τα «πολιτικά δικαιώματα, την ελευθερία και την ασφάλεια» του προέδρου της Βουλής της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση τις αρχές της χώρας, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε αναγνώρισή του στη θέση του προέδρου της χώρας, όπως έκαναν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες.

«Στις 23 Ιανουαρίου, ο λαός της Βενεζουέλας ζήτησε μαζικά δημοκρατία και τη δυνατότητα να καθορίζει ελεύθερα τη μοίρα του. Οι φωνές αυτές δεν μπορούν να αγνοηθούν» αναφέρουν οι «28» σε κοινό ανακοινωθέν τους.

«Ο λαός της Βενεζουέλας έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει ειρηνικά, να επιλέγει ελεύθερα τους ηγέτες του και να αποφασίζει για το μέλλον του» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στη Βενεζουέλα επικρατεί αναταραχή μετά την αυτοανακήρυξη του Γκουαϊδό στη θέση του προέδρου της χώρας, τον οποίο αναγνώρισαν ήδη αρκετές κυβερνήσεις. Από τους πρώτους ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Γκουαϊδό επιχειρεί την απομόνωση του Νικολάς Μαδούρο, κάτι πάντως που δεν θα είναι εύκολο, αφενός γιατί έχει κι εκείνος τη στήριξη χωρών, όπως η Τουρκία, η Κούβα και η Βολιβία, αλλά και τη στήριξη του στρατού της Βενεζουέλας.