Τους στρατιωτικούς δεσμούς των ΗΠΑ με την Αυστραλία θέλει να ενισχύσει η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον, η οποία αναμένεται σήμερα στο Περθ για συνομιλίες με την πρωθυπουργό της χώρας Τζούλια Γκίλαρντ. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η μετατόπιση του στρατιωτικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, την οποία προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, από τον γεωπολιτικό χώρο της Μέσης Ανατολής προς αυτόν της Ασίας.

Στην επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στην Αυστραλία, πριν από ένα χρόνο, είχε ανακοινωθεί ο σχεδιασμός αυτός. Στόχος του προέδρου των ΗΠΑ είναι η παρουσία της υπερδύναμης να αντισταθμίσει την συνεχή στρατιωτική ανάπτυξη και επιρροή της Κίνας.

Η Αυστραλία αποτελεί τυπικός αλλά και ουσιαστικός στρατιωτικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και δέχεται σημαντικές πιέσεις από την Ουάσιγκτον να πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες στο τομέα της ασφάλειας στο γεωπολιτικό χώρο της Ασίας και του Ειρηνικού.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι σύμμαχοι συμφώνησαν 2.500 Αμερικανοί πεζοναύτες να χρησιμοποιούν στρατιωτικές βάσεις της Αυστραλίας στο βόρειο τμήμα της χώρας, και οι δυνάμεις αυτές ήδη φθάνουν στη χώρα.

Η Κλίντον αναμένεται επίσης να ζητήσει μεγαλύτερη πρόσβαση των ΗΠΑ σε πεδία βολής στο βόρειο τμήμα της χώρας, καθώς και να δοθεί πρόσβαση στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό σε μια βάση στις δυτικές ακτές, νότια του Περθ.
Η επίσκεψη της σημειώνεται μόλις μία εβδομάδα μετά την επανεκλογή του Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ, ενώ ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας, Λίον Πανέτα, αναμένεται επίσης να μεταβεί στην Αυστραλία και να λάβει μέρος στις διμερείς συνομιλίες.

Εκτός της ολοφάνερης στρατηγικής σημασίας της, η επίσκεψη Κλίντον προβλέπεται να είναι και η τελευταία της στην Αυστραλία προτού παραδώσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο πρόγραμμα της υπουργού περιλαμβάνονται τα εγκαίνια μίας αίθουσας στο Πανεπιστήμιο του Περθ.
Τέλος, πριν από την αναχώρησή της η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα ταξιδέψει στην Αδελαΐδα για να συνομιλήσει με επιχειρηματικούς παράγοντες και να επισκεφθεί ένα ναυπηγείο.

Η Κλίντον είναι επίσης προγραμματισμένο να κάνει επισκέψεις στη Σιγκαπούρη, στην Ταϊλάνδη, στην Μιανμάρ και στην Καμπότζη στην περιοδεία της στην περιφέρεια.