Όταν η ταυτότητα του κακοποιού δεν φτάνει, ο απατεωνίσκος είναι υποχρεωμένος να δανειστεί ή να σκαρφιστεί άλλες περσόνες.
Η πλαστοπροσωπία είναι μια ιδιαίτερη μορφή εξαπάτησης. Απαιτεί δημιουργικότητα, φαντασία και εκτέλεση στην εντέλεια.
Και οι μορφές της λίστας μας περιλαμβάνουν την αλλαγή ταυτότητας στα καλύτερά της!
Ας δούμε λοιπόν τις πλέον διαβόητες διπλές -ή και πολλαπλές- ταυτότητες του παρελθόντος…
Clark Rockefeller
Ο 48χρονος Γερμανός Christian Gerhartsreiter ζούσε παράνομα στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του ’70 με μπόλικα ψευδώνυμα και πλαστές ταυτότητες. Ο άνθρωπος που αυτο-ονομάστηκε Clark Rockefeller υποδυόταν για χρόνια το μέλος της θρυλικής δυναστείας των Rockefeller, καταφέρνοντας μάλιστα να ζει ζωή βασιλική. Κι αν δεν απήγαγε την 7χρονη κόρη του Reigh Boss από τη Βοστόνη το 2008, θα ήταν ακόμα ελεύθερος και ωραίος…
David Hampton
Πριν από τον Will Smith, ήταν ο David Hampton. Το 1983, ο απατεώνας που ενέπνευσε κατόπιν τον ρόλο του Smith στην ταινία «Six Degrees of Separation» κατάφερε να μπει στα μεγάλα τζάκια της Νέας Υόρκης προσποιούμενος τον χαμένο γιο του Sidney Poitier! Η απαράμιλλη ικανότητά του να κινείται υπογείως και να μαγεύει τα πλήθη του εξασφάλιζαν τα προς το ζειν, με τους ανθρώπους που γνώριζε να του δίνουν στέγη και τροφή. Μέχρι και στο σπίτι της Melanie Griffith βρέθηκε προσκεκλημένος της γνωστής ηθοποιού. Όλα πήγαιναν καλά για τον «χαμένο γιο του Poitier» μέχρι που βρέθηκε κάποια στιγμή φιλοξενούμενος του Osborn Elliott, πρώην διευθυντή του «Newsweek» και κοσμήτορα στο τμήμα Δημοσιογραφίας του Columbia: ο Elliott τον έπιασε στο κρεβάτι με έναν άλλο άντρα και ειδοποίησε τις Αρχές. Κανείς δεν του έκανε ωστόσο μήνυση και ο Hampton αφέθηκε τελικά ελεύθερος…
Darius McCollum
Ο Darius McCollum δεν είναι ο πιο αποτελεσματικός απατεώνας της λίστας, είναι όμως ο πλέον επίμονος. Έχει συλληφθεί πάνω από 26 φορές για πλαστοπροσωπία, με την αγαπημένη του πλαστή ταυτότητα να είναι οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς: κατάφερε μάλιστα να περάσει ως οδηγός του μετρό της Νέας Υόρκης παρόλο που ήταν μόνο 15 χρονών! Τέτοια είναι η αγάπη του για τα τρένα και τους οδηγούς τους που απομνημόνευσε όλο το συγκοινωνιακό δίκτυο της πόλης, βάζοντας μέχρι και τους ιθύνοντες των δημοτικών συγκοινωνιών σε πειρασμό να τον προσλάβουν. Ο Darius McCollum κυκλοφορεί ελεύθερος και όλοι περιμένουν την… 27η καταδίκη του.
Ferdinand Demara
Ο Demara, γνωστός ως «ο Μεγάλος Απατεώνας», διαθέτει εντυπωσιακότατο βιογραφικό, με το μόνο πράγμα που του λείπει να είναι το πραγματικό του όνομα. Με μια σειρά κλεμμένες ταυτότητες κατάφερε να περάσει ως πολιτικός μηχανικός, απόφοιτος ζωολογίας, ψυχολόγος, καλόγερος, βοηθός του διευθυντή των φυλακών του Τέξας, δικηγόρος, καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, ακόμα και στη θέση του πρύτανη Φιλοσοφίας εργάστηκε σε κολέγιο της Πενσιλβάνια! Η πλέον διαβόητη μίμησή του ωστόσο ήταν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας, όπου προσποιήθηκε επιτυχώς τον γιατρό του καναδικού ναυτικού, σώζοντας μάλιστα τις ζωές πολλών τραυματισμένων στρατιωτών. Οι ηρωικές του πράξεις ήταν που οδήγησαν στην αποκάλυψη της ταυτότητάς του και στο τέλος μιας περίφημης καριέρας: όντας ήρωας και με τη συνεχή κάλυψη των media, δεν μπορούσε να επιδίδεται πλέον στις διαβόητες πλαστοπροσωπίες του…
Frederic Bourdin
Γνωστός και ως «Χαμαιλέοντας», ο 35χρονος Γάλλος Frederic Bourdin έχει υιοθετήσει πάνω από 40 πλαστές ταυτότητες στην καριέρα του. Ξεκίνησε ήδη από τα μικράτα του, κλέβοντας ταυτότητες ορφανών και τραβώντας την προσοχή και την αγάπη του κόσμου. Οι περσόνες που υιοθετούσε αρχικά ήταν όλες φανταστικές, μετά ωστόσο το περιστατικό που αποκαλύφθηκε το 1997 και λίγο έλειψε να τον οδηγήσει στη φυλακή, αποφάσισε να δανείζεται ταυτότητες υπαρκτών προσώπων: μεταμορφώθηκε έτσι σε Nicholas Barclay, ένα αγόρι που είχε εδώ και χρόνια εξαφανιστεί από την Αμερική. Παρά τη βαριά γαλλική προφορά του και την έλλειψη ομοιότητας με τον πιτσιρικά, η οικογένεια του Barclay έχαψε την ιστορία και έφερε τον Bourdin στις ΗΠΑ, δίνοντάς του τη ζωή που πάντα ονειρευόταν. Ώσπου δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σόου «Hard Copy» ερεύνησε το παρελθόν του και αποκάλυψε την πλαστοπροσωπία, στέλνοντας τον Γάλλο στη φυλακή για 6 χρόνια. Όταν αποφυλακίστηκε, επέστρεψε στην Ευρώπη και συνέχισε την ένδοξη καριέρα του στις πλαστοπροσωπίες…
Frank Abagnale
Η ιστορία του απατεώνα Frank Abagnale είναι πλέον περίφημη, κι αυτό χάρη στη βιογραφική ταινία «Catch Me If You Can» του 2002. Πλαστογράφος, απατεώνας και με πλαστή ταυτότητα πιλότου της Pan Am Airlines, το παιδί-θαύμα της λαμογιάς υποδυόταν τον πιλότο από την ηλικία των 16 του χρόνων! Δεν σταμάτησε ωστόσο εκεί: μετατράπηκε εξίσου απλά σε γιατρό για έναν χρόνο, πριν τελικά τον «κερδίσει» η δικηγορία. Ο φημισμένος απατεώνας συνελήφθη στη Γαλλία το 1969, πέρασε 6 μήνες σε γαλλική και άλλους 6 σε σουηδική φυλακή, πριν απελαθεί τελικά στις ΗΠΑ, όπου και καταδικάστηκε σε άλλα 12 χρόνια. Παρά τις δύο απόπειρές του να αποδράσει, ο Abagnale αποφυλακίστηκε στα 5 χρόνια και προσπάθησε να βρει νόμιμη δουλειά. Πέρασε στη συμβουλευτική, παρέχοντας πληροφορίες σε τράπεζες και επιχειρήσεις για το πώς να αποφεύγουν τις απάτες, και πλέον η φίρμα του Abagnale & Associates έχει κάνει τον 61χρονο απατεώνα εκατομμυριούχο με νόμιμα μέσα. Επιτέλους…
Πριγκίπισσα Caraboo
Το 1817, μια μυστηριώδης και ελκυστική γυναίκα έκανε την εμφάνισή της σε ένα χωριουδάκι κοντά στο Μπρίστολ της Αγγλίας. Φορούσε ένα σκούρο τουρμπάνι και μιλούσε μια ακατανόητη γλώσσα, γεγονός που την έκανε να μοιάζει εξωτική. Η γυναίκα κατάφερε να πείσει τους χωριανούς ότι ήταν πριγκίπισσα ενός άγνωστου νησιού, που ονόμασε Javasu. Η πριγκίπισσα Caraboo, όπως έμεινε γνωστή, συγκίνησε με τη δακρύβρεχτη ιστορία με τους πειρατές και τα ναυάγια και απέκτησε δόξα ξακουστή. Ώσπου μια ντόπια γυναίκα, διαβάζοντας την ιστορία της χαμένης πριγκίπισσας στην τοπική εφημερίδα, αναγνώρισε την παλιά της υπηρέτρια και το όνειρο πήρε απροσδόκητο τέλος. Η πριγκίπισσα Caraboo ήταν κόρη μπαλωματή από το γειτονικό Devonshire, με πραγματικό όνομα Mary Baker, η οποία συνήθιζε να διασκεδάζει παιδιά σε πάρτι μιλώντας τους ακατάληπτες γλώσσες…
Cassie Chadwick
Ξεκίνησε την εγκληματική της πορεία από την εφηβεία της ακόμα στα τέλη του 19ου αιώνα στον Καναδά, ωστόσο η Cassie Chadwick (πραγματικό όνομα Elizabeth Bigley) μεγαλούργησε στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ: εκεί εξαπατούσε τον κόσμο κάνοντας το μέντιουμ. Αφού εξέτισε μικροποινή για πλαστοπροσωπία, η Chadwick πέρασε στην πλέον διαβόητη απατεωνιά της: έπεισε τον συνεργάτη του πλούσιου άντρα της ότι ήταν η νόθα κόρη του μεγιστάνα της χαλυβουργίας Andrew Carnegie! Δανειζόμενη το όνομα του «μπαμπά», μπόρεσε να αποσπάσει μυθικά ποσά από τράπεζες και επιχειρηματίες, ενώ οι φήμες λένε ότι μέχρι και ο Carnegie πλήρωνε εκατομμύρια δολάρια για τη σιωπή της. Η μεγάλη απάτη αποκαλύφθηκε ωστόσο το 1904 και η Chadwick πέθανε στη φυλακή τρία χρόνια αργότερα…
Anna Anderson
Τον Ιούλιο του 1918, οι μπολσεβίκοι έμπαιναν στα αυτοκρατορικά ανάκτορα και το τέλος του τσάρου Νικόλαου ΙΙ είχε ήδη αρχίσει. Δύο χρόνια αργότερα ωστόσο μια γυναίκα εμφανίστηκε ισχυριζόμενη ότι ήταν η μικρότερη κόρη του τσάρου, Αναστασία, διάδοχος των Ρομανόφ. Οι πραγματικοί απόγονοι των Ρομανόφ δεν αποδέχτηκαν φυσικά την πλαστή «Αναστασία» και ένα σίριαλ ξεκίνησε με μάρτυρες και αρνητές. Η ιστορία της Anderson, που ενέπνευσε πλήθος βιβλίων αλλά και τη γνωστή ταινία «Anastasia» του 1956 με την Ingrid Bergman, ερευνήθηκε αποφασιστικά στη δεκαετία του 1990 και αποκαλύφθηκε τελικά, έπειτα από μεταθανάτια έρευνα DNA, ότι δεν είχε καμία σχέση με τη βασιλική οικογένεια…
James Hogue
Δευτεροετής φοιτητής του Princeton το 1991, ο Alexi Indris-Santana ήταν ήδη δημοφιλής: άριστος φοιτητής, εξαίρετος αθλητής, ο κόσμος ήταν στα πόδια του. Σε συνέδριο ωστόσο των Harvard, Υale και Princeton το 1991 θα τον αναγνωρίσει καθηγητής ως τον τύπο που πήγαινε να περάσει για σχολιαρόπαιδο στην ηλικία των 26. Αποδείχτηκε λοιπόν ότι το λαμπρό μυαλό ήταν ο 31χρονος James Hogue, πρώην κατάδικος του Κάνσας, ο οποίος είχε συλληφθεί για πλαστοπροσωπία και είχε εκτίσει ποινή 9 μηνών. Ο Hogue δεν σταμάτησε ωστόσο εκεί: το 1992 τον βρήκε να δουλεύει ως φύλακα σε ένα από τα μουσεία του Harvard, απ’ όπου αφαίρεσε πολύτιμους λίθους αξίας 50.000 δολαρίων. Πριν να συλληφθεί, επιστρέφει στο Princeton, προσποιούμενος τον απόφοιτο, παρόλο που δεν είχε γραφτεί ποτέ στο πανεπιστήμιο. Το 2007 κατάφερε να απασχολήσει και πάλι την επικαιρότητα, όταν δήλωσε ένοχος για διακεκριμένες κλοπές στο Κολοράντο. Σήμερα εκτίει ποινή φυλάκισης 10 ετών…