Η τουρκική αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα και ήρθε αντιμέτωπη με πολλές εκατοντάδες κούρδους διαδηλωτές σήμερα σε κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το περιστατικό σημειώθηκε στην πολυσύχναστη πλατεία Ταξίμ σε διαδήλωση που έγινε κατόπιν αιτήματος του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας BDP (Κόμμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία).

Οι εκπρόσωποι των διαδηλωτών ανέγνωσαν διακήρυξη, στην οποία καταδίκαζαν τις πιέσεις του τουρκικού κράτους σε βάρος των Κούρδων, προτού οι διαδηλωτές συγκρουστούν με την αστυνομία για την αντιμετώπιση των ταραχών.

Οι διαδηλωτές έσπασαν τα τζάμια της πρόσοψης ενός ξενοδοχείου και προκάλεσαν ζημιές με πέτρες και γκλομπ σε τρία αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων ένα της αστυνομίας. Η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα για να διαλύσει το πλήθος και προχώρησε σε συλλήψεις.

Η διαδήλωση αυτή γίνεται μια μέρα πριν το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος που προτείνει η τουρκική κυβέρνηση.

Το BDP έχει ζητήσει από τον κουρδικό πληθυσμό (12 με 15 εκατομμύρια στα 73 εκατομμύρια κατοίκους της Τουρκίας) να μην ψηφίσει.