Ένα-δυο πραγματάκια όλοι μας γνωρίζουμε για τον ζύθο τον ευλογημένο. Δεν είναι όμως περίεργο που η λατρεία μας για την μπιρίτσα δεν μεταφράζεται σε ανάγκη να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτή;
Εκτός βέβαια κι αν πιστεύουμε ότι κάποια πράγματα είναι καλύτερα να μένουν στο σκοτάδι…
Ας ρίξουμε λοιπόν άπλετο φως στα της μπίρας με 6 απλά πραγματάκια που καλό είναι να ξέρουμε. Πώς θα κάνουμε το κομμάτι μας άλλωστε στην μπιρο-παρέα;
Νο 1 – Υπάρχει ο σωστός τρόπος να γεμίζουμε το ποτήρι
Πριν φτάσουμε όμως εκεί, υπάρχει και κάτι άλλο: το κατάλληλο ποτήρι για κάθε τύπο μπίρας. Μόνο έτσι θα απελευθερωθούν τα αρώματά της και θα αναβαθμιστεί η γεύση της. Για παράδειγμα, μια βελγική ale πρέπει να σερβίρεται σε κολονάτο ποτήρι, ενώ μια μαύρη παλαιωμένη μπίρα σε ψηλό ποτήρι με μεγάλο στόμιο. Είναι όμως και το άλλο: όποιο κι αν είναι το ποτήρι, δεν πρέπει να είναι πλυμένο στο πλυντήριο πιάτων! Κι αυτό γιατί τίποτα δεν «στραγγαλίζει» πιο γρήγορα τα αρώματα της μπίρας από το απορρυπαντικό των πλυντηρίων πιάτων. Και τώρα το σωστό γέμισμα του ποτηριού:
- κρατάμε το ποτήρι σε γωνία 45 μοιρών
- κατά το γέμισμα, πρέπει η μπίρα να χτυπά στο τοίχωμα του ποτηριού
- όταν το ποτήρι γεμίσει κατά τα 2/3, το γυρνάμε όρθιο και αποτελειώνουμε το γέμισμα
Νο 2 – Η μπίρα είναι στην πραγματικότητα φαγητό
Κι αυτό γιατί ο ζύθος παράγεται από σιτηρά, γι’ αυτό και στον μεσαίωνα την αποκαλούσαν «υγρό ψωμί»! Αιώνες πριν, οι μοναχοί της Κεντρικής Ευρώπης συνήθιζαν να «ζυμώνουν» μπίρα για να τη βγάλουν καθαρή στη Σαρακοστή. Κι όσο για το αυθεντικό «υγρό ψωμί», ήταν η μπίρα bock, ο πλούσιος ζύθος από βύνη δηλαδή…
Νο 3 – Το ποτήρι της μπίρας δεν πρέπει να είναι παγωμένο
Σοκαριστικό; Εκτός βέβαια κι αν πίνουμε μια απλή pilsner ή μια ελαφριά lager, η μπίρα δεν πίνεται σε παγωμένο ποτήρι. Γιατί η χαμηλή θερμοκρασία πνίγει τα αρώματα και αλλοιώνει τη γεύση της καλής μπίρας…
Νο 4 – Η μπίρα πηγαίνει και με άλλα φαγητά πέρα από την πίτσα(!)
Την μπίρα πρέπει να τη βλέπουμε στο τραπέζι μας σαν κρασί. Μια σκούρα ale από βύνη, για παράδειγμα, είναι ιδανική να συνοδεύσει πικάντικα πιάτα. Μια μπίρα από λυκίσκο πάει τέλεια με έντονα τυριά. Ακόμα και πικρή σοκολάτα μπορείς να συνδυάσεις με μπίρα, αρκεί να πρόκειται για μια μαύρη βαρελίσια…
Νο 5 – Υπάρχουν 23 είδη μπίρας
Οι lagers και οι ales παράγονται με διαφορετικές τεχνικές ζύμωσης. Μέσα μάλιστα στην ίδια κατηγορία, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε χρώματα, αρώματα και επίγευση. Επίσημα ωστόσο υπάρχουν 23 τύποι μπίρας, ανάμεσα στους οποίους οι γνωστές lagers, ales, bocks, stouts και porters, αλλά και μια σειρά λιγότερο γνωστών τύπων. Υπάρχουν όμως και αταξινόμητες μπίρες, μπίρες δηλαδή που δεν κολλάνε σε καμιά κατηγορία. Γι’ αυτές τις «ξέμπαρκες» υπάρχει η περίφημη «Κατηγορία 23». Μπίρα με δεντρολίβανο; Κατηγορία 23. Μπίρα με espresso; Κατηγορία 23. Πειραματικές μπίρες από μικροζυθοποιίες; Κατηγορία 23…
Νο 6 – Οι μπίρες είναι εποχικές
Κι όχι μόνο γιατί βασίζονται σε σιτηρά (και τα σιτηρά δεν βγαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου), αλλά κυρίως γιατί δεν πάνε όλες οι μπίρες με όλες τις εποχές του χρόνου! Μια σκούρα, δυνατή και πικάντικη μπίρα πίνεται ευκολότερα τον χειμώνα, ως θερμαντικό. Οι ελαφριές μπίρες από σιτάρι είναι καταλληλότερες για το καλοκαίρι, για να μας ξεδιψάνε. Δεν πάνε όλες με όλα…