Ο κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο προειδοποίησε σήμερα ότι το Πεκίνο δεν θα «παραδώσει ποτέ ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό» του εδάφους του μετά την απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης να αγοράσει τρία μικρά νησιά στη Θάλασσα της Κίνας, τα οποία διεκδικούν και οι δύο χώρες.

«Τα νησιά Ντιαογού αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του κινεζικού εδάφους. Η κυβέρνηση και ο κινεζικός λαός δεν θα παραδώσουν ποτέ ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό» των νησιών αυτών, τα οποία η Ιαπωνία αποκαλεί Σενκάκου, δήλωσε ο Τζιαμπάο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «οποιαδήποτε μονομερής δράση από την Ιαπωνία σχετικά με τα νησιά Ντιαογού είναι παράνομη και άκυρη και η Κίνα εκφράζει την αντίθεσή της».

Παράλληλα ο Χονγκ πρόσθεσε ότι η Κίνα «είναι απολύτως αποφασισμένη και θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της στα νησιά Ντιαογού».

Εξάλλου αμέσως μετά την απόφαση της Ιαπωνίας, το Πεκίνο κάλεσε τον ιάπωνα πρεσβευτή για να «διαμαρτυρηθεί έντονα» για την απόφαση του Τόκιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.