Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ κάλεσε το Κίτο σε νέες συζητήσεις «το συντομότερο δυνατό» για την τύχη του ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ που έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία.
«Επιθυμούμε να συνεχίσουμε τον διάλογό μας με την κυβέρνηση του Ισημερινού. Πιστεύουμε ότι οι δύο χώρες μας θα πρέπει να είναι σε θέση να βρουν μια διπλωματική λύση», αναφέρει ο Ουίλιαμ Χέιγκ σε γραπτό του μήνυμα που απηύθυνε σήμερα σε Βρετανούς Βουλευτές.
«Καλέσαμε την κυβέρνηση του Ισημερινού να επαναλάβει το συντομότερο δυνατόν, τις συζητήσεις που είχαμε για το θέμα αυτό», προσθέτει, διευκρινίζοντας ότι έχει κοινοποιήσει την επιθυμία αυτή στον αντιπρόεδρο του Ισημερινού Λένιν Μορένο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στο Λονδίνο, στις 29 Αυγούστου, με την ευκαιρία των Παραολυμπιακών Αγώνων.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι διάφορες επίσημες συζητήσεις έχουν ήδη λάβει χώρα μεταξύ Λονδίνου και Κίτο, καθώς και «πολλές συζητήσεις και ανταλλαγές γραπτών κειμένων» για να καταλήξουν σε μια λύση.
Ο Ουίλιαμ Χέιγκ έκρινε ότι η απόφαση της κυβέρνησης του Ισημερινού να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει καταφύγει από τις 19 Ιουνίου στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, είναι μια «πηγή θλίψης».
Αν βγει έξω από το κτίριο της διπλωματικής αποστολής, ο 41χρονος ιδρυτής του WikiLeaks, αντιμετωπίζει μια έκδοση στη Σουηδία κατηγορούμενος για μια υπόθεση βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης. Φοβάται ότι θα μεταφερθεί κατόπιν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να λογοδοτήσει για κατασκοπεία μετά την αποκάλυψη από την ιστοσελίδα του 250.000 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων.
Ο Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι οι φόβοι ότι ο Ασάνζ θα εκδοθεί από τη Σουηδία στις Ηνωμένες Πολιτείες και να καταδικαστεί στη θανατική ποινή είναι «αβάσιμοι».
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει «πλήρη εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία και την αμεροληψία του σουηδικού δικαστικού συστήματος», δήλωσε ακόμη ο Βρετανός υπουργός, ο οποίος διαβεβαίωσε επίσης ότι η χώρα του δεν «απειλεί» την πρεσβεία του Ισημερινού, και θα ενεργήσει σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης του 1961.
Σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε από την τηλεόραση του Ισημερινού την περασμένη εβδομάδα, ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε εκτιμήσει ότι η απεμπλοκή της κατάστασής του θα μπορούσε να πάρει «6 με 12 μήνες».