Την έγκρισή της για παράταση του χρόνου λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 12 χρόνια κατά μέσο όρο έδωσε η κυβέρνηση της Γερμανίας, σε συνδυασμό με την παροχή νέων οικονομικών δεσμεύσεων από την πλευρά των εταιρειών διαχείρισής τους.
Οι υπουργοί Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν και Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε επιβεβαίωσαν την είδηση για την επίτευξη αυτής της σημαντικής συμφωνίας σε σύνοδο μεταξύ της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ και των εταίρων της στον κεντροδεξιό συνασπισμό, στην οποία μετείχαν και αρχηγοί κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Η συμφωνία, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, επετεύχθη έπειτα από μήνες έντονων συνομιλιών μεταξύ των πολιτικών και των επικεφαλής της βιομηχανίας αυτής και ανατρέπει τη νομοθεσία προηγούμενης κυβέρνησης που προέβλεπε το σταδιακό κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών σε διάστημα 20 ετών.
Οι προτάσεις αφορούν μια διαφορετική μεταχείριση των 17 ενεργών πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας, λαμβάνοντας υπόψη την παλαιότητά τους και τις προβλέψεις για την ασφάλεια. Οι παλαιότεροι πυρηνικοί σταθμοί θα βγουν εκτός δικτύου νωρίτερα.
Η κυβέρνηση συνασπισμού της Μέρκελ συμφώνησε εξάλλου στην επιβολή ετήσιου φόρου 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στις ράβδους καυσίμου, αλλά αποφάσισε να περιοριστεί το μέτρο αυτό στα έξι χρόνια, μετά την έντονη αντίδραση των επικεφαλής της βιομηχανίας στις προτάσεις.
Η πυρηνική βιομηχανία αναμένεται επίσης να συμβάλει στο κόστος για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με ετήσιες συνδρομές που θα ξεκινήσουν από τα 300 εκατομμύρια ευρώ.