Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είναι ο μόνος παλαιστίνιος ηγέτης ικανός να επιτύχει την ειρήνη με το Ισραήλ, δήλωσε σε ένα παλαιστινιακό μέσο ενημέρωσης ο ισραηλινός πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ.
Η τοποθέτησή του, που μεταδόθηκε το Σάββατο από το επίσημο τηλεοπτικό δίκτυο της Παλαιστινιακής Αρχής, έγινε έπειτα από μια συνάντηση των δύο ανδρών το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι.
Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο από το 2014 και ο παλαιστίνιος ηγέτης συναντάται πλέον πάρα πολύ σπάνια με τον ισραηλινό πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, χωρίς να έχουν κάνει καμιά απευθείας συζήτηση για τη διμερή διένεξη έκτοτε.
Σε πλάνα που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο εικονίζονται οι Όλμερτ και Αμπάς γελαστοί, ο ένας πλάι στον άλλο, στην κατοικία όπου διέμεινε ο Αμπάς κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι, στη διάρκεια της οποίας είχε μια συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
«Θέλω όλος ο κόσμος να γνωρίζει, πάνω απ’ όλα η Αμερική, η Ευρώπη και ασφαλώς το Ισραήλ, ότι ο μοναδικός άνθρωπος στις τάξεις του παλαιστινιακού λαού που είναι ικανός να τον οδηγήσει στην ειρήνη και έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι είναι απόλυτα αποφασισμένος να το κάνει είναι ο Μαχμούντ Αμπάς, κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τρέφω τεράστιο σεβασμό προς το πρόσωπό του», είπε ο Όλμερτ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός του Ισραήλ την περίοδο από το 2006 ως το 2009, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τους τελευταίους μήνες της κυβέρνησης του Όλμερτ διεξάγονταν εντατικές συνομιλίες ανάμεσα στα δύο μέρη, με σκοπό να επιτευχθεί μια λύση δύο κρατών μέσω διαπραγματεύσεων, η λύση που επιδιώκει εδώ και δεκαετίες η διεθνής κοινότητα, να υπάρχουν δύο κράτη που θα ζουν δίπλα-δίπλα ειρηνικά.
Αλλά οι προσπάθειες εκείνες είχαν καταλήξει τότε σε αποτυχία, που είχε αποδοθεί από το Ισραήλ στην άρνηση του Αμπάς να δεχθεί το ειρηνευτικό σχέδιο που είχε εισηγηθεί ο Όλμερτ.
Η δεξιά κυβέρνηση του Νετανιάχου, ο οποίος διαδέχθηκε τον κεντροαριστερό Όλμερτ το 2009, είχε βασιστεί στην υποτιθέμενη άρνηση αυτή για να ανακηρύξει ότι δεν είχε «εταίρο» στην παλαιστινιακή πλευρά στην προσπάθεια για τη επίτευξη συμφωνίας ειρήνης.
«Ο πρόεδρος Αμπάς δεν είπε ποτέ όχι στο σχέδιό μου — ποτέ», δήλωσε ο Όλμερτ, ο οποίος πρόσθεσε πως θεωρεί τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής «φίλο» του.
Οι δηλώσεις του Όλμερτ και η συνάντησή του με τον Αμπάς αντιμετωπίστηκαν από την ισραηλινή κυβέρνηση με απόλυτη ψυχρότητα.
«Αφού ο Αμπού Μάζεν ταπείνωσε τον Όλμερτ, καθώς δεν είχε απαντήσει καν στην κατά τα άλλα οικτρή πρόταση να δημιουργηθεί ένα Παλαιστινιακό Κράτος με την (Ανατολική) Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και (του Ισραήλ) να υποχωρήσει στα σύνορα του 1967, ο Όλμερτ διασπείρει τώρα ψεύδη εναντίον της εκλεγμένης κυβέρνησης του Ισραήλ», δήλωσε το Σάββατο ο Οφίρ Ακούνις, υπουργός Επιστημών και μέλος του Λικούντ, του δεξιού κόμματος του Νετανιάχου, χρησιμοποιώντας το nom de guerre του Αμπάς.
«Αυτός που αρνήθηκε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι ο Αμπού Μάζεν, ο οποίος εγκατέλειψε τις συνομιλίες το 2014 και δεν τις ξανάρχισε ποτέ», πρόσθεσε ο υπουργός.
Ο Όλμερτ ανέκτησε την ελευθερία του τον Ιούλιο του 2017, χάρη στη μείωση της ποινής του, έπειτα από έναν χρόνο και τέσσερις μήνες που πέρασε έγκλειστος σε φυλακή μετά την καταδίκη του για τα σκάνδαλα διαφθοράς της εποχής που είχε διατελέσει δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, από το 1993 ως το 2003.