Το 84% των Κροατών δηλώνει πως ανησυχεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η οποία κι εκτιμά πως θα διαρκέσει τουλάχιστον τρία ακόμη χρόνια.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του κέντρου έρευνας της κοινής γνώμης GfK δηλώνει πως η κρίση τούς έχει επηρεάσει εξαιτίας της έλλειψης θέσεων εργασίας, με τα τέσσερα πέμπτα αυτών να «βλέπει» περαιτέρω επιδείνωση των δεικτών ανεργίας.

Το 47% δηλώνει πως ανησυχεί μήπως χάσει τη δουλειά του, το 38% για την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και το 36% για τις αυξήσεις των τιμών σε αγαθά κι υπηρεσίες και την άνοδο του πληθωρισμού.

Το 28% δηλώνει πως οι ανεπαρκείς χειρισμοί της κυβέρνησης αποτελούν τη βασική πηγή ανησυχίας, το 17% αποδίδει το άγχος του στην κατάσταση στην υγεία και το 15% στο έγκλημα και τη διαφθορά.

Η μόλυνση του περιβάλλοντος, η εκπαιδευτική πολιτική, η προοπτική κοινωνικής αναταραχής και η τρομοκρατία είναι τα ζητήματα που απασχολούν λιγότερο τους Κροάτες.

Μόλις το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων είναι ικανοποιημένο από την οικονομική του κατάσταση, ενώ το 56% είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένο.

Επίσης, μόνο το 18% δηλώνει πως δεν έχει αισθανθεί τις επιπτώσεις της κρίσης, αλλά το 56% έχει ούτως ή άλλως κάνει περικοπές στις δαπάνες για διασκέδαση και ξεκούραση.

Η κρίση ανάγκασε ακόμη το 55% να μειώσει τις αγορές ένδυσης κι υπόδησης, ενώ το 31% μείωσε τις δαπάνες για τρόφιμα και υγειονομική περίθαλψη.

Βάσει της ίδιας έρευνας, το 4% των νοικοκυριών δεν είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετεί τα δάνειά του, ενώ μόλις το 14% είναι αισιόδοξο κι εκτιμά πως η κρίση θα αποτελεί παρελθόν σ’ έναν χρόνο.