Νέα νίκη επιτυγχάνει η αντισυστημική πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ, καθώς η Αφροαμερικανίδας Αγιάνα Πρίσλεϊ, πρώην τοπική σύμβουλος στη Βοστόνη, κέρδισε μία έδρα στο Κογκρέσο.

Η 44χρονη Αγιάνα Πρίσλεϊ, που πριν οκτώ χρόνια έγινε η πρώτη μαύρη που εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο της Βοστόνης, εκθρόνισε τον 66χρονο Δημοκρατικό Μάικλ Καπουάνο, που εκπροσωπεί αυτή την εκλογική περιφέρεια στο Κογκρέσο εδώ και 20 χρόνια.

Μετά τη χθεσινή νίκη, και καθώς στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου δεν υπάρχει Ρεπουμπλικάνος αντίπαλος σε αυτή την εκλογική περιφέρει, η Πρίσλεϊ θα γίνει η πρώτη Αφροαμερικανίδα που θα εκπροσωπήσει τη Μασαχουσέτη στο Κογκρέσο.

«Θα λέγαμε ότι η αλλαγή προχωρά» δήλωσε η ίδια απευθυνόμενη στους υποστηρικτές της μετά τη νίκη της. «Η εποχή αυτή απαιτεί περισσότερα από τους ηγέτες μας και από το κόμμα μας. Αυτή η εποχή απαιτεί μια τολμηρή, ασυμβίβαστη και προσέγγιση στη διακυβέρνηση. Δεν είναι αρκετό να δούμε τους Δημοκρατικούς πίσω στην εξουσία, αλλά έχει σημασία ποιοι είναι αυτοί οι Δημοκρατικοί».

Η Πρίσλεϊ, που κατάγεται από το Σικάγο, είχε τονίσει στη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας την εμπειρία της ως μία γυναίκα που έχει δεχθεί σεξουαλική επίθεση και το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στις λαϊκές τάξεις για να διαβεβαιώσει τους ψηφοφόρους ότι θα ακολουθήσει διαφορετικό στυλ στην πολιτική.

Η Πρίσλεϊ, που είχε λάβει τη στήριξη μεγάλων εφημερίδων όπως η Boston Globe, ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος και στην ομάδα των γυναικών που κερδίζουν σε ισχύ ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της 6ης Νοεμβρίου, όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η νεαρή Νεοϋορκέζα Αλεξάντρια Οκάσιο- Κορτές, η πρώτη νέα γυναίκα που στα τέλη Ιουνίου κατέγραψε αιφνιδιαστική νίκη στις προκριματικές εκλογές για το Κογκρέσο έναντι ενός βετεράνου των Δημοκρατικών, συνεχάρη μέσω Twitter «την αδελφή της», χαιρετίζοντας «την ιστορική της πορεία προς το Κογκρέσο».