Συνεχίζονται αμείωτες οι συγκρούσεις και οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι, την οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας και προπύργιο των αντικαθεστωτικών ανταρτών.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ο στρατός του προέδρου Ασάντ βομβάρδιζε τη συνοικία Σαλαχεντίν, ένα από τα σημεία-κλειδιά των εξεγερμένων, την ώρα που συγκρούσεις σημειώνονταν σε πολλές άλλες συνοικίες της πόλης μεταξύ του τακτικού στρατού και των ανταρτών, όπως ανακοινώνει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται επίσης στο Σαλαχεντίν, Χαμντανίγε, Σουκάρι, αλ Ανσάρι και Τζαμίγιατ αλ Ζάχρα

Χθες Σάββατο η συνοικία Σαλαχεντίν ήταν στόχος των πιο σφοδρών βομβαρδισμών από την αρχή των συγκρούσεων στο Χαλέπι στις 20 Ιουλίου, επεσήμανε το Συριακό Παρατηρητήριο.

Οι εξεγερμένοι από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι ελέγχουν το μισό Χαλέπι. Ο τραγικός απολογισμός της ημέρας φτάνει τους 205 ανθρώπους, εκ των οποίων 115 πολίτες, 38 αντάρτες και 52 στρατιώτες.

Ένας αξιωματούχος της συριακής ασφαλείας δήλωσε εξάλλου χθες ότι η πραγματική μάχη του Χαλεπιού δεν έχει ακόμη αρχίσει, ενώ πρόσθεσε ότι οι βομβαρδισμοί είναι απλώς η αρχή.

Η μάχη στο Χαλέπι, μεταξύ αντικαθεστωτικών και στρατού, θεωρείται η πιο κομβική από την αρχή της εξέγερσης στη Συρία, πριν από ενάμιση χρόνο.

Την ίδια ώρα, το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (ΣΕΣ), ο κυριότερος συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ότι «το εγκληματικό συριακό καθεστώς δεν δίστασε να βομβαρδίσει αυτούς τους θεσμούς και οι εξεγερμένοι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από το κτίριο της τηλεόρασης για να προστατεύσουν την κληρονομιά του συριακού λαού», καταγγέλλοντας βομβαρδισμούς σε δημόσια κτίρια που είναι μέρος της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Χαλεπιού.

Το Χαλέπι είναι μια από τις πιο παλιές πόλεις του κόσμου και η Παλιά Πόλη θεωρείται από την Unesco ότι «έχει ανεκτίμητη παγκόσμια αξία».

Η διεθνής κοινότητα, παρά την καταδίκη της βίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την προηγούμενη εβδομάδα, δεν έχει προβεί σε δραστικές κινήσεις για την λήξη του εμφυλίου και η αιματοχυσία φαίνεται πλέον εκτός κάθε ελέγχου.