Να επιταχυνθεί η εκταμίευση δόσεων του δανείου ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων ζήτησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η Αργεντινή, με φόντο τη διογκούμενη οικονομική κρίση, ενώ ο πρόεδρος της χώρας Μαουρίτσιο Μάκρι εξήγησε πως η κίνηση αυτή έχει στόχο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της Αργεντινής.
Στη διάρκεια του 2018 το πέσο έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου ενώ ο πληθωρισμός στην Αργεντινή καλπάζει.
Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε χθες πως σκοπεύει να ενισχύσει τις διευθετήσεις που υποστηρίζονται από το ίδιο και να επανεξεταστεί το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος, όπως δήλωσε η διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ. Πρόσθεσε πως το Ταμείο θα προσπαθήσει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν σε νέες εκταμιεύσεις, τονίζοντας στην ανακοίνωσή της ότι οι αρχές δεσμεύθηκαν να τροποποιήσουν το πρόγραμμά τους.
Η ανακοίνωση της Λαγκάρντ, που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσινγκτον, ακολούθησε τη νέα αναταραχή στις αγορές, με το αργεντίνικο χρηματιστήριο να κλείνει με πτώση 5,11% και, κυρίως, την πτώση του πέσο να επιταχύνεται. Το νόμισμα της Αργεντινής έχασε 6,99% της αξίας του την Τετάρτη για να κλείσει σε ισοτιμία 34,38:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση του νομίσματος της Αργεντινής τα τελευταία τρία χρόνια, αφότου επετράπη η ελεύθερη διακύμανσή του, τον Δεκέμβριο του 2015, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Λαμβανομένων υπόψη των πιο αρνητικών συνθηκών της διεθνούς αγοράς, οι οποίες δεν είχαν προβλεφθεί πλήρως στο αρχικό πρόγραμμα της Αργεντινής, οι αρχές θα εργαστούν για να αναθεωρηθούν οι κυβερνητικοί οικονομικοί σχεδιασμοί» ανέφερε η Λαγκάρντ έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο Μάκρι.
Στην προσπάθειά του να καθησυχάσει τις αγορές, ο Μάκρι δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη πως το Ταμείο θα διαθέσει «όλα τα απαραίτητα κεφάλαια γα να εγγυηθεί την εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος της επόμενης χρονιάς», ώστε να μην υπάρχει «αβεβαιότητα». Το διάγγελμά του όμως είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, επιτείνοντας τις αμφιβολίες των επενδυτών και τις ανησυχίες περί κήρυξης νέας στάσης πληρωμών, παρότι κάτι τέτοιο δεν μοιάζει πιθανό τουλάχιστον ως τη λήξη της θητείας του Μάκρι, κατά αναλυτές.
Η οικονομία της Αργεντινής — η τρίτη μεγαλύτερη στη Λατινική Αμερική — βρίσκεται στα όρια της ύφεσης, ενώ ο πληθωρισμός τον Ιούλιο ήταν 19,6% και για όλη τη χρονιά, η άνοδός του αναμένεται να φθάσει το 30%, προκαλώντας απόγνωση στους πολίτες και ξεσηκώνοντας τα συνδικάτα. Η CGT, η μεγαλύτερη συνομοσπονδία συνδικάτων της Αργεντινής, έχει καλέσει σε 24ωρη γενική απεργία την 25η Σεπτεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μάκρι, στο πλαίσιο της συμφωνίας με το ΔΝΤ.
Τα νεύρα είναι όλο και πιο τεταμένα στην Αργεντινή, που προσπαθεί να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο των οικονομικών κρίσεων που την πλήττουν σχεδόν κάθε δεκαετία. Η πιο πρόσφατη, το 2002, κορυφώθηκε με την κήρυξη στάσης πληρωμών που συνέθλιψε τη μεσαία τάξη οδηγώντας εκατομμύρια πολίτες στη φτώχεια.