Τη σκληρή πολιτική γραμμή που έχει υιοθετήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ενισχύσουν οι υπερεξουσίες που θα απολαμβάνει ως πρόεδρος μετά τη νίκη του στις εκλογές, όπως υποστηρίζουν αναλυτές.

«Ενισχυμένος από τη νέα πολιτική νομιμοποίηση, ο Ερντογάν θα εγκαθιδρύσει επιτέλους το προεδρικό καθεστώς και θα ασκήσει μία πολιτική αυτοεπιβεβαίωσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», σύμφωνα με τη Jana Jabbour του ινστιτούτου CERI/Sciences Po, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι εκλογές της Κυριακής, που σηματοδοτούν το πέρασμα από το κοινοβουλευτικό πολίτευμα σε ένα προεδρικό καθεστώς στο πλαίσιο του οποίου ο πρόεδρος ελέγχει το σύνολο της εκτελεστικής εξουσίας και μπορεί να κυβερνά με διατάγματα, διεξήχθησαν σχεδόν έναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα του Απριλίου 2017 που έδωσε το πράσινο φως για την πολιτειακή αλλαγή. Άλλωστε ο Ερντογάν βρισκόταν εδώ και δύο χρόνια σε διαρκή προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα και στη συνέχεια για τις πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διετίας, ο Ερντογάν εφάρμοσε αμείλικτη πολιτική κατά των πολιτικών του αντιπάλων στο πλαίσιο του πογκρόμ που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016. Ακολούθησε γενικευμένη καταστολή που δημιούργησε ένταση στις σχέσεις του Ερντογάν με τη Δύση.

Οι μεθοδεύσεις και η γενικότερη πολιτική του Τούρκου προέδρου οδήγησαν σε μία σοβαρή κρίση στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση που πολλαπλασίασε τις επικρίσεις για την καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, εξοργίζοντας τον Ερντογάν.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο πρόεδρος της Τουρκίας εκμεταλλεύθηκε αυτήν την ένταση για να ερεθίσει τα εθνικιστικά αισθήματα του εκλογικού σώματος.