Ευρωβουλευτές και εργαζόμενοι στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατευθύνονταν στο Στασβούργο για να συμμετάσχουν στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινβουλίου έμειναν για πολλές ώρες μπλοκαρισμένοι μέσα σε ένα τρένο, λόγω βλάβης στο σύστημα ηλεκτροδότησης του γαλλικού σιδηροδρομικού δικτύου. «Υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι μπλοκαρισμένοι στο τρένο, μεταξύ των οποίων και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου», είπε ένας εκπρόσωπος του κοινοβουλίου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Stuck on our way to Strasbourg pic.twitter.com/ni2e7J1Uib
— M van den Broeke (@mvandenbroeke) 11 Ιουνίου 2018
Στον λογαριασμό της στο Twitter η εν λόγω αναπληρώτρια εκπρόσωπος, Μάρτζορι βαν ντερ Μπρόκε, αναφέρθηκε στην καθυστέρηση και ανάρτησε μια φωτογραφία των εργαζόμενων που είχαν βγει από το τρένο στην εξοχή, κάτω από έναν συννεφιασμένο ουρανό. «Λόγω προβλήματος στην ηλεκτροδότηση το Thalys –που συνδέει τις Βρυξέλλες με το Στρασβούργο– έχει καθυστέρηση 240 λεπτών», ανέφερε εξάλλου η εταιρεία στον δικό της λογαριασμό, προσθέτοντας ότι οι τεχνικοί της προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα «το συντομότερο δυνατόν».
Good old diesel, puffing away, is going to be uncoupled. Then we continue on our own steam. Electricity up on this section of the tracks pic.twitter.com/X7Isvttnem — M van den Broeke (@mvandenbroeke) 11 Ιουνίου 2018
Την περασμένη εβδομάδα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που φιλοξενήθηκε στο Μόναχο αναφέρθηκε στη «διπλή έδρα» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. «Πιστεύω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να επικεντρώνει τις εργασίες του σε μία τοποθεσία. Ξέρω τι προβλήματα προκαλώ (σ.σ. με την πρόταση της αλλαγής τοποθεσίας) στη Γαλλία και το Λουξεμβούργο (σ.σ. την άλλη χώρα που δύο φορές τον χρόνο φιλοξενεί τα συμβούλια των υπουργών των 28 χωρών-μελών) αλλά πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα αυτό θα ενισχύσει τις δυνατότητές τους», πρόσθεσε. Το ζήτημα αν οι ευρωβουλευτές θα ήταν προτιμότερο να συνεδριάζουν μόνο στις Βρυξέλλες, αντί να πηγαινοέρχονται μία φορά τον μήνα στο Στρασβούργο, έχει τεθεί πολλές φορές αλλά πάντα προσκρούει στην αντίθεση της Γαλλίας. Για οποιαδήποτε αλλαγή της έδρας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χρειάζεται να ληφθεί ομόφωνη απόφαση από τις χώρες-μέλη αλλά «ο κάθε αρχηγός κράτους δικαιούται να έχει άποψη», όπως είπε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της Μέρκελ.