Είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν χθες Τρίτη από την υπογραφή της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, που έθεσε τέλος σε τρεις δεκαετίες βίας μεταξύ παραστρατιωτικών οργανώσεων στη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι λεγόμενες «Ταραχές» μεταξύ ενωτικών και ρεπουμπλικανών στοίχισαν τις ζωές πάνω από 3.600 ανθρώπων.

Η Συμφωνία, που υπεγράφη στις 10 Απριλίου του 1998, επικυρώθηκε με δημοψηφίσματα και στις δύο πλευρές των ιρλανδικών συνόρων το Μάιο του 1998 και προέβλεπε τη σύσταση τοπικής κυβέρνησης στη Βόρεια Ιρλανδία με συμμετοχή του μεγαλύτερου κόμματος καθεμίας εκ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Φόρο τιμής σε όλους εκείνους που συμμετείχαν και συνεχίζουν να συμμετέχουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη Βόρεια Ιρλανδία, απέτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς με αφορμή τη σημερινή συμπλήρωση 20 ετών από τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής (Good Friday Agreement), δήλωσε «θα θέλαμε να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που συμμετείχαν και συνεχίζουν να συμμετέχουν στην επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητα στη Βόρεια Ιρλανδία».

Ο κ. Σχοινάς επισήμανε πως μέσα από αυτή τη συμφωνία η ειρήνη και η συμφιλίωση έγιναν δυνατά στο νησί της Ιρλανδίας και διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να στηρίζει αυτή τη συμφωνία και τον λαό της Βόρειας Ιρλανδίας.