Η διαδικτυακή πύλη euractiv αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της ότι οι εντάσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία αυξάνονται με αφορμή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία προειδοποίησε για την πρόθεσή της να θέσει βέτο στη συμμετοχή της Ε.Ε. στην προσεχή Σύνοδο του ΝΑΤΟ εξαιτίας της ψυχρότητας που αναπτύσσεται λόγω της κυπριακής προεδρίας στην Ε.Ε..
Η euractiv σημειώνει ότι όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Zaman, η Άγκυρα δήλωσε ότι θα μπλοκάρει τη συμμετοχή της Ε.Ε. στην προσεχή Σύνοδο του ΝΑΤΟ εκτός εάν γίνει δεκτή παράλληλα και η συμμετοχή του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.
Το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί προκαλεί την αμηχανία της Συμμαχίας, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι καθώς και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μπαρόζο έχουν ήδη δεχθεί πρόσκληση να παρευρεθούν στο εναρκτήριο επίσημο δείπνο της Συνόδου στο Σικάγο.
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η Ε.Ε. χρειάζεται πρόσκληση προκειμένου να παρευρεθεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και η Τουρκία, έχει τη δυνατότητα να θέσει βέτο στη συμμετοχή της.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι σύμφωνα με άλλη τουρκική εφημερίδα, τη Hürriyet, ανώνυμος τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν έχει θέσει τη συμμετοχή του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Ε.Ε. Ωστόσο η πηγή επιβεβαίωσε ότι η Άγκυρα θα θέσει βέτο στη συμμετοχή της Ε.Ε. στη Σύνοδο του Σικάγο.
«Το ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να χάσει χρόνο προσπαθώντας να καλέσει εκπροσώπους από εξωτερικούς οργανισμούς» δήλωσε η ίδια πηγή, η οποία επαίνεσε τη συμβολή του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, λέγοντας ότι «δεν ήταν μικρότερης σημασίας από εκείνη της Ε.Ε.».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Τουρκία «μπλόκαρε» επίσης τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Σύνοδο του Σικάγο, υπογραμμίζοντας έτσι την αποφασιστικότητά της να εμποδίσει τη συνεργασία του Ισραήλ με το ΝΑΤΟ, μετά την επίθεση που πραγματοποίησε το Τελ Αβίβ τον Μάιο του 2010 σε στολίσκο, που μετέφερε βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζα. Η Τουρκία εξακολουθεί να επιμένει ότι οι σχέσεις ΝΑΤΟ – Ισραήλ δεν μπορούν να αποκατασταθούν μέχρι να εξομαλυνθούν οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ.