Ασφαλές πέρασμα για έξοδο από την Ανατολική Γούτα προτίθεται να εγγυηθεί η Ρωσία, για τους αντάρτες και τις οικογένειές τους. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως θα παρέχει μεταφορικά μέσα και ασφαλή διάβαση για τους αντάρτες που θα συμφωνήσουν να φύγουν από την περιοχή αυτή της Συρίας και θα εγγυηθεί τη μη δίωξή τους. Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως οι μαχητές που θα αποχωρήσουν με τις οικογένειές τους θα μπορούν να πάρουν μαζί τους τα προσωπικά τους όπλα.

Ωστόσο, η συριακή οργάνωση ανταρτών Failaq al-Rahman κατηγόρησε τη Ρωσία πως επιχειρεί δια της βίας να μετεγκαταστήσει τον πληθυσμό από το προπύργιο της Ανατολικής Γούτα. «Η Μόσχα επιμένει στη στρατιωτική κλιμάκωση και στην επιβολή αναγκαστικής μετεγκατάστασης» δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης στο Reuters.

Εντωμεταξύ, η Τουρκία, ανακοίνωσε πως θα στήσει καταυλισμούς χωρητικότητας 170.000 ατόμων σε εννέα σημεία κοντά στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και στην περιοχή που ελέγχει η Άγκυρα, στα ανατολικά της βόρειας Συρίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Το ζήτημα της Συρίας αναμένεται να συζητηθεί τον Απρίλιο σε σύνοδο με τη συμμετοχή Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Άγκυρα θα ενημερώσει τις αμερικανικές αρχές, κατά τις συναντήσεις στις 8 και 9 Μαρτίου, πως περιμένει από την Ουάσιγκτον συγκεκριμένα βήματα για την ανάκτηση όπλων που παρείχε στους Κούρδους πολιτοφύλακες YPG.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί τη Ρωσία μεταξύ 12 και 14 Μαρτίου και στις 19 του μήνα θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον στην Ουάσιγκτον.